DISTRIBUIȚI
Reuters

Uniunea Europeană este tot mai dispusă să ia în considerare aderarea statelor din Balcanii Occidentali la Uniunea Europeană, a apreciat marţi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii Johannes Hahn, citat de Reuters, potrivit agerpres.

”Există mai multă disponibilitate (decât în urmă cu un an) în rândul statelor membre ale UE în a acorda atenţie extinderii”, a declarat Johannes Hahn într-un interviu pentru publicaţia austriacă Wiener Zeitung.


Albania, Macedonia, Muntenegru şi Serbia sunt candidate oficiale la aderarea la UE, în timp ce Bosnia şi Kosovo încearcă să obţină acest statut.

Citeşte şi: ŞICANĂRI periculoase ruso-americane deasupra Mării Negre

UE consideră Balcanii Occidentali o regiune importantă în dosare precum controlul imigraţiei şi combaterea unor ameninţări mergând de la presupusul amestec al Rusiei la islamul radical.

Ţările membre au conştientizat că ”poate fi obţinută pacea în Balcani şi că în acest scop perspectiva aderării la UE este vitală”, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene. El nu a susţinut însă ideea unei Europe cu mai multe viteze, întrucât, în opinia sa, acest lucru ar duce la apariţia unor linii de separaţie între ţările membre.

Independenţa provinciei sârbe Kosovo, proclamată de parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele ţări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.