DISTRIBUIȚI
AFP

Estonia, care se consideră una dintre cele avansate ţări din lume în privinţa utilizării internetului, a angajat hackeri pentru a crea un ‘chatbot’ care să ofere în mai multe limbi informaţii solide despre noul coronavirus, pentru a combate valul de ştiri false pe acest subiect, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un grup de hackeri numit ‘eeBot Team’ a cooperat cu guvernul de la Tallinn pentru a pune la punct această ‘interfaţă de comunicare’ numită ‘Suve’ (‘Vară’ în estonă), în timpul unui ‘hackathon’ de 48 de ore, ‘Hack the Crisis’.


Citeşte şi: Autorităţile din Hubei ridică restricţiile de călătorie

Hackerii au recrutat editori şi traducători voluntari pentru a crea conţinutul.

„Chatbot-ul este în măsură să răspundă la 70-85% dintre întrebări, în funcţie de caz”, a declarat pentru AFP un consilier guvernamental, Marten Kaevats.

Misiunea aplicaţiei este de a veni în sprijinul centrelor de apel create pentru a răspunde crizei.

„La acest moment, ‘Suve’ poate răspunde la circa 200 de întrebări. Dar sper că spre sfârşitul săptămânii va putea trata între 900 şi 1.000”, a spus Kaevats.

Citeşte şi: SUA taie ajutorul dat Afganistanului

Cele mai frecvente întrebări sunt ‘Care sunt simptomele coronavirusului?’ şi ‘Unde pot face teste de depistare?’

Disponibilă prin intermediul mai multor site-uri oficiale, noua aplicaţie este capabilă să răspundă la întrebări în estonă şi engleză. O versiunea în rusă va deveni în scurt timp operaţională, pentru a răspunde nevoilor importantei minorităţi rusofone.

Estonia a înregistrat până în prezent 369 de cazuri de contaminare, dintre care şapte au fost vindecate.