DISTRIBUIȚI

Un cetăţean chinez a fost inculpat în SUA pentru participare la piratarea datelor personale a peste 78 milioane de clienţi ai unei companii americane de asigurări de sănătate, a anunţat joi Departamentul Justiţiei de la Washington, transmite AFP, potrivit agerpres.

Fujie Wang, în vârstă de 32 de ani, din Shenzen, face parte dintr-un grup de hackeri chinezi ‘extrem de sofisticat’, care a atacat începând din 2014 patru firme americane, printre care Anthem, pentru sustragerea de date personale.


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

Anunţul acestei inculpări intervine într-un context de tensiuni între SUA şi China. Washingtonul s-a angajat de mai multe luni într-un război comercial cu Beijingul, pe care îl acuză de furt de secrete industriale de la companii americane pentru a-şi accelera dezvoltarea tehnologică.

Departamentul Justiţiei nu a precizat dacă grupul de hackeri avea legături cu guvernul chinez, nici cum anume a utilizat datele sustrase.

‘Acest grup de hackeri îndrăzneţi din China a comis unul din cele mai mari furturi de date din istorie’, a declarat procurorul adjunct al statului Indiana, Brian Benczkowski, citat într-un comunicat.

Un alt membru presupus al grupului, prezentat sub pseudonimul John Doe, a fost de asemenea inculpat. Restul membrilor nu au fost identificaţi. Toţi sunt acuzaţi de fraudă şi furt de identitate.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

Grupul este acuzat că a accesat ilegal sistemele informatice ale companiei Anthem, cu sediul la Indianapolis. După ce au instalat programe malware, hackerii au sustras datele personale arhivate a circa 78,8 milioane de clienţi (nume, data naşterii, numărul asigurării de sănătate, fişa salarială ş.a.). Ei ar fi transferat ulterior aceste date în China, înainte de a încerca să şteargă arhiva pentru a-şi ascunde urmele.

Pe lângă Anthem, alte trei firme, neidentificate, din domeniul tehnologiei, comunicaţiilor şi industriei, au fost atacate între februarie 2014 şi ianuarie 2015.

Potrivit FBI, care a realizat ancheta, firmele atacate informatic au semnalat rapid aceste activităţi, permiţându-le astfel investigatorilor să-i identifice pe autori.