DISTRIBUIȚI
Reuters

China a cerut vineri să nu fie ”trase concluzii temerare, fără nicio probă”, după ce presa spaniolă a scris că ”hackeri chinezi” au sustras informaţii despre cercetările asupra unui vaccin spaniol împotriva COVID-19, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”De prea mult timp auzim acuzaţii împotriva Chinei că foloseşte hackeri pentru a sustrage informaţii despre vaccinurile altor ţări. Fără absolut nicio probă, calomnierea şi răspândirea de zvonuri nu este constructivă. Toate ţările se confruntă cu atacuri cibernetice. Sperăm că părţile vor înceta să tragă astfel de concluzii temerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.


Citește și : Crește numărul infecțiilor cu coronavirus în Belgia

Acesta a menţionat că în spaţiul cibernetic este dificil de găsit urma hackerilor, aşadar orice atac poate fi atribuit cu uşurinţă cuiva în lipsa unor dovezi.

În ce priveşte dezvoltarea vaccinurilor (împotriva COVID-19), „în realitate China se află în avans faţă de alte ţări (…) Nu vedem niciun motiv de a fura de la alţii”, a mai susţinut oficialul chinez, adăugând că ţara sa se opune ”oricărei forme de atacuri şi activităţi infracţionale” şi a propus în acest scop pe 8 septembrie o Iniţiativă Globală asupra Securităţii Datelor.

Citește și : Numai gura ce-i de el! În pofida retoricii acide a lui Lukaşenko, Belarusul are toate frontierele deschise

Cotidianul spaniol El Pais a scris vineri, citând surse care au cunoştinţă de aceste atacuri cibernetice, că hackeri chinezi au sustras informaţii ale centrelor spaniole implicate în cercetările pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, relatare care se regăseşte şi în alte media spaniole.