DISTRIBUIȚI
Sky News

Europarlamentarul Guy Verhofstadt afirmă, într-o postare pe Facebook, că, fără a vrea să se amestece în treburile interne ale Spaniei, condamnă în mod categoric ceea ce s-a întâmplat duminică în Catalonia, potrivit news.ro

„Nu vreau să mă amestec în treburile interne ale Spaniei, dar condamn în mod categoric ceea ce s-a întâmplat astăzi în Catalonia”, scrie liderul grupului ALDE din Parlamentul European.


El susţine că, pe de o parte, „partidele separatiste au continuat cu aşa-numitul referendum interzis de Curtea Constituţională ştiind toţi foarte bine că doar o minoritate va participa, având în vedere că 60% dintre catalani sunt împotriva separării”, iar de cealaltă parte se află utilizarea disproporţionată a forţei – chiar dacă este bazată pe o decizie Curţii – pentru a opri acest lucru.

Verhofstadt reaminteşte că în UE se încearcă găsirea de soluţii prin dialog politic şi cu respectarea ordinii constituţionale.

„Doar o soluţie negociată în care să fie implicate toate partidele politice, inclusiv opoziţia din Parlamentul catalan, şi cu respectarea ordinii legale şi constituţionale, reprezintă calea de urmat”:, consideră europarlamentarul.