DISTRIBUIȚI
AFP

Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au ajuns încă la un acord privind pachetul iniţial de măsuri privind Brexit-ul, a indicat luni coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, după o întâlnire cu negociatorul UE pentru Brexit, Michael Barnier, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Adresându-se presei după întâlnire, Verhofstadt a estimat că există şanse de 50-50 de a se ajunge la un acord în cursul vizitei pe care premierul britanic, Theresa May, o va face în cursul zilei la Bruxelles. Potrivit lui Verhofstadt, Parlamentul European insistă încă pentru mai multe garanţii din partea Londrei pentru drepturile cetăţenilor Uniunii Europene în Marea Britanie.


Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Un alt membru al grupului PE pentru Brexit care a asistat la întâlnire, Elmar Brok, a afirmat la rândul său că există ”şanse foarte mari” privind un acord şi că la întâlnirea dnei May cu Barnier şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, ar putea fi soluţionate problemele în suspensie.

Brok a precizat că este ”uimit” de cât de departe au ajuns negocierile şi că divergenţele au rămas în legătură cu ”doar câteva cuvinte”.

Potrivit lui Brok, Uniunea Europeană insistă ca instanţa europeană de justiţie CEJ să aibă un cuvânt de spus în ce priveşte garantarea drepturilor cetăţenilor, în timp ce în legătură cu Republica Irlanda este ”o chestiune dificilă de formulare”, pentru a exista siguranţa că va fi introdus un sistem care să evite controalele la frontiera cu Irlanda de Nord, provincie britanică, odată ce regatul părăseşte UE.