DISTRIBUIȚI
AFP

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a anunţat joi, într-o postare pe Twitter, că a cerut excluderea partidului cu acelaşi nume al lui Călin Popescu Tăriceanu din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, potrivit Agerpres.

„Din nefericire, situaţia din România continuă să regreseze. Grupul ALDE a decis la începutul lui aprilie să excludă ALDE România. Ne aşteptăm ca Partidul ALDE să ia aceeaşi decizie şi să-i excludă oficial din mişcarea noastră, cât de curând posibil”, a postat joi, pe Twitter, Guy Verhofstadt.


Citește și : Atacuri în Sri Lanka: Bilanţ revizuit în scădere, la 253 morţi și peste 400 de răniţi

Liderul grupului ALDE a răspuns prin postarea sa la cea a unui eurodeputat olandez, Matthijs van Miltenburg, membru al formaţiunii Democraten 66, care face parte din acelaşi grup politic.

„Nou atac asupra statului de drept în România. Camera Deputaţilor subminează lupta împotriva corupţiei. Grupul ALDE din Parlamentul European ar trebui să transmită clar ALDE România că a trecut peste o linie roşie! Este timpul să acţionezi @guyverhofstadt?!”, îşi încheie postarea eurodeputatul olandez.

Vicepreşedinta Grupului ALDE din PE, Sophie in’t Veld, a declarat la ultima dezbatere privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European, pe 15 aprilie, că grupul său s-a distanţat ferm de partidul ALDE România.

„Şi ca să fie lucrurile foarte clare, grupul meu, ALDE, s-a distanţat ferm de partidul ALDE România din coaliţia de guvernare, pentru că suntem dezamăgiţi nu doar de schimbările în codul penal, ci şi de faptul că nu au sprijinit parteneriatele civile. Suntem dezamăgiţi de atitudinea guvernului român în cazul doamnei Kovesi (Laura Codruţa Kovesi, candidatul favorit al Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european – n.r.) şi suntem foarte dezamăgiţi şi de încercările lor de a nu permite înregistrarea unor noi partide care doresc să se prezinte la alegerile europene”, a declarat Sophie in’t Veld.

Citește și : Situaţia umanitară la Tripoli s-a deteriorat grav: Cartiere rezidenţiale devin câmpuri de luptă (CICR)

Ea a precizat cu acel prilej că grupul ALDE a cerut excluderea din ALDE Europa a partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu, „spre deosebire de PPE care nu s-a distanţat de Viktor Orban”, premierul Ungariei şi lider al FIDESZ.