DISTRIBUIȚI
Facebook

Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt (ALDE) a afirmat joi la Budapesta că votul Marii Britanii în favoarea plecării din Uniunea Europeană a fost o „tragedie pentru Europa”, dar care a avut drept efect ca niciun alt european să nu mai dorească retragerea ţării sale din bloc, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Brexit este practic o tragedie pentru Europa”, a spus Verhofstadt, negociator al Parlamentului European în dosarul retragerii britanice, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala ungară.


Citește și : Germania ia atitudine faţă de situaţia drepturilor omului din Hong Kong

„Când o ţară mare cum este Marea Britanie părăseşte UE, e greu să spui că e fantastic”, a adăugat fostul premier belgian.

„Dar – a menţionat acesta – de la Brexit încoace, în majoritatea statelor, oamenii nu vor ca ţara lor să iasă din Uniune. Nimeni nu mai vrea Nexit, plecarea Olandei, sau Frexit, plecarea Franţei… Ce constatăm după Brexit este că ideea europeană este mai populară ca oricând”, a susţinut Verhofstadt.

Acesta a adăugat că i se pare „foarte ironic” faptul că o ţară care şi-a declarat dorinţa de a pleca este nevoită, totuşi, să organizeze alegeri europene.

„Totuşi, am încredere că rezultatul acestor alegeri din Marea Britanie va reflecta un sprijin uriaş pentru partidele pro-europene”, a mai spus Verhofstadt.

Citește și : Londra respinge zvonurile privind demisia premierului: Theresa May va fi cea care-l va întâmpina pe Trump!

El şi-a exprimat totodată încrederea că alianţa sa liberală ALDE va forma împreună cu formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, un grup centrist puternic cu un rol decisiv în PE, întrucât socialiştii şi conservatorii nu vor reuşi să obţină o majoritate, pentru prima dată de când sunt organizate alegeri europene, din 1979.