
Guvernul yemenit şi rebelii houthi nu au ajuns la un acord care ar fi prelungit armistiţiul în vigoare de şase luni în această ţară, a anunţat duminică ONU, transmite AFP, potrivit agerpres.
Yemenul este devastat din 2014 de un conflict care îi opune pe rebelii houthi, apropiaţi de Iran, forţelor guvernamentale, sprijinite de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.
Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News
Într-un comunicat, trimisul special al ONU în Yemen, Hans Grundberg, a afirmat că ‘regretă că nu a fost încheiat astăzi (duminică, n.red.) un acord, deşi o prelungire şi o extindere a armistiţiului ar fi adus mai multe binefaceri semnificative populaţiei’.
Din 2 aprilie, încetări ale focului de două luni, prelungite de două ori, au adus un calm relativ în viaţa yemeniţilor, confruntaţi cu una din cele mai grave crize umanitare din cauza conflictului.
Diplomatul suedez a afirmat că le-a prezentat beligeranţilor o propunere de prelungire a armistiţiului pentru încă şase luni, propunere ce include ‘noi elemente’.
Grundberg a mulţumit guvernului yemenit pentru că a reacţionat ‘pozitiv’ la propunerile sale.
În schimb, rebelii houthi au considerat că acestea nu răspund ‘aspiraţiilor poporului yemenit’, ameninţând cu reluarea atacurilor împotriva ţărilor membre ale coaliţiei.
‘Forţele noastre armate nu vor rămâne cu braţele încrucişate dacă agresiunea şi blocada vor continua’, a avertizat Consiliul suprem al rebelilor, ameninţând să vizeze ‘aeroporturile, porturile şi companiile petroliere ale ţărilor inamice’.
Houthi au întreprins în trecut numeroase atacuri cu rachete şi drone în Arabia Saudită, precum şi în Emiratele Arabe Unite.
Cel mai recent, în martie, a lovit instalaţii ale gigantului petrolier Aramco, în Arabia Saudită, provocând un uriaş incendiu.
Subliniind că negocierile continuă, Grundberg a chemat părţile la calm şi la evitarea ‘oricărei provocări sau acţiuni ce ar putea duce la o escaladare a violenţelor’.
Acroşaje sporadice au avut loc duminică în sud-estul ţării, au declarat surse militare guvernamentale pentru AFP.
Houthi şi-au întărit prezenţa militară în ultimele ore în regiunea strategică Marib, au adăugat sursele.
‘Ne aşteptăm la un atac dacă houthi nu reînnoiesc armistiţiul’, a afirmat o altă sursă militară.
Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News
Pe lângă o încetare a focului, armistiţiul mai prevedea o serie de măsuri umanitare. Unele dintre acestea nu au fost puse în aplicare, cele două părţi acuzându-se reciproc de nerespectarea angajamentelor.
Acordul a permis totuşi redeschiderea parţială a aeroportului din capitala Sanaa, controlată de houthi, şi un flux mai fluid al mărfurilor, carburanţilor şi ajutorului umanitar de care depind două treimi din cei în jur de 30 milioane de locuitori.
Potrivit ONU, războiul din Yemen a făcut sute de mii de morţi şi milioane de strămutaţi.