DISTRIBUIȚI
Stirile ProTV

Guvernul ungar se va reuni miercuri pentru a „rezolva” problemele ce rezultă din expirarea unor măsuri decise în cadrul stării de urgenţă decretate ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă şeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, după ce luni opoziţia ungară a respins o încercare a executivului de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă, relatează MTI, scrie agerpres.

Întrucât luni opoziţia a refuzat dezbaterea extinderii măsurilor speciale în cadrul unei sesiuni extraordinare a parlamentului, dezbaterea nu va putea avea loc mai devreme de marţea viitoare, a explicat Gulyas, adăugând că guvernul lui Viktor Orban va trebui acum să „diminueze daunele provocate de opoziţie”.


Citește și : Benzinăriile din Italia vor începe să se închidă de miercuri

Între măsurile care expiră vineri, 27 martie se numără decizia de a închide frontierele Ungariei faţă de vehiculele care vin din anumite ţări, dar şi închiderea universităţilor şi interzicerea plecării din ţară a lucrătorilor din domeniul sanitar, militarilor şi oficialilor guvernamentali, a menţionat Gulyas.

După ce luni opoziţia din Ungaria a votat împotriva amendamentului legislativ privind răspunsul guvernamental la epidemie din cauză că acesta nu stabilea o limită de timp pentru menţinerea stării de urgenţă, marţi, într-o declaraţie comună, formaţiunile din opoziţie – Coaliţia Democratică (DK), Partidul Socialist, Verzii (LMP), Jobbik (radical), Parbeszed (ecologişti), Momentum (centru) şi Liberalii – au calificat guvernul Orban drept „incapabil” să gestioneze criza.

Citește și : Egiptul impune interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii

„Guvernul îi vede pe unguri şi pe reprezentanţii lor aleşi drept adversari care trebuie învinşi mai curând decât drept parteneri”, acuză opoziţia, subliniind totodată că „epidemia este duşmanul nostru comun, dar ceea ce ne-a rămas din libertatea şi democraţia noastră greu încercate reprezintă comoara noastră comună”. „Trebuie să apărăm ce a mai rămas din ţara noastră, protejându-ne în acelaşi timp sănătatea şi vieţile”, scrie opoziţia ungară.