DISTRIBUIȚI
MTI

Guvernul ungar a publicat un set de 13 întrebări care vor fi puse opiniei publice, în cadrul unei consultări naţionale cu privire la pandemia de COVID-19 şi relansarea economiei, informează marţi MTI, potrivit agerpres.

Prima întrebare din setul publicat luni pe site-ul guvernului se referă la măsurile pe care cetăţenii le-ar susţine în cazul unei reapariţii a epidemiei. Cele nouă opţiuni sunt: restricţii de circulaţie, distanţare fizică, purtarea măştii, închiderea graniţelor, închiderea şcolilor şi universităţilor şi „mutarea” lor pe patforme digitale, restricţionarea evenimentelor, menţinerea unui interval orar special de cumpărături pentru persoanele peste 65 de ani, limitarea exporturilor de echipamente pentru protecţia publicului şi parcarea liberă.


Citeşte şi: O româncă este acuzată în Italia că şi-a ucis soţul, un temut lider mafiot

Următoarele întrebări aduc în discuţie nivelul de pregătire care ar trebui menţinut în sistemul de sănătate, modalităţi de a asigura o mai bună protecţie a azilelor, producţia de echipamente de protecţie în Ungaria, accesul gratuit la internet pentru gospodăriile cu copii şi cadre didactice în timpul epidemiei, precum şi implementarea unui serviciu naţional de monitorizare epidemiologică, pe bază permanentă.

În ce priveşte economia, cetăţenii ungari vor fi întrebaţi dacă băncile şi multinaţionalele ar trebui să contribuie la costurile generate de epidemie, dacă trebuie încurajată preferinţa pentru produse şi servicii ungureşti şi dacă trebuie promovat turismul în ţară. Cetăţenilor li se va cere totodată părerea despre oportunitatea menţinerii schemelor de protejare şi creare de locuri de muncă şi după epidemie.

În legătură cu ideea susţinută de finanţistul George Soros de a emite obligaţiuni nerambursabile pentru a atenua impactul economic al epidemiei, respondenţii la chestionar vor fi întrebaţi dacă resping acest „plan”, care „ar îndatora pentru multă vreme Ungaria”.

Ungurilor li se va cere de asemenea opinia cu privire la protejarea companiilor ungare de tentative „ostile” de preluare.

Citeşte şi: Coreea de Nord ameninţă că rupe orice contact cu ‘duşmanul’ din Sud

Ultimele două întrebări sunt despre migraţie şi oportunitatea continuării politicilor antimigraţie ale guvernului şi a controlului strict la graniţele Ungariei; în acest sens, ungurii vor fi întrebaţi şi dacă guvernul ar trebui să menţină interdicţiile va fi impuse migraţiei chiar şi cu preţul unui „conflict cu Bruxellesul”.

Chestionarul va fi expediat prin poştă în toate casele din Ungaria şi va putea fi returnat până pe 15 august.