DISTRIBUIȚI
Ahval

Numărul real de infectări cu coronavirus în Turcia este mult mai mare decât sugerează datele oficiale, au atras atenţia joi medici, care au criticat guvernul pentru că a pus în pericol sănătatea publică, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Manipularea” datelor de către guvern „ne-a împiedicat să luăm măsurile de precauţie necesare, de la viaţa profesională şi până la şcoli şi transportul public”, a declarat prin telefon, pentru DPA, Sebnem Korur Fincanci, membru executiv al conducerii Asociaţiei Medicale Turce (TTB).


Citește și : FBI strânge cooperarea cu agenţiile de spionaj pentru combaterea hackerilor

„O astfel de neglijenţă este o încălcare a dreptului la sănătate şi viaţă”, a adăugat ea.

Miercuri, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a explicat că guvernul publică bilanţul zilnic al persoanelor testate pozitiv şi care în acelaşi timp au prezentat simptome.

Spre deosebire de alte ţări, acest lucru exclude infectările confirmate cu coronavirus la cei care sunt asimptomatici.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte un caz drept „o persoană cu o confirmare de laborator a infectării cu COVID-19, indiferent de semnele clinice şi simptome”.

La sfârşitul lunii iulie, Turcia a schimbat terminologia în privinţa datelor zilnice legate de coronavirus, vorbind despre noi „pacienţi” în loc de noi „cazuri”.

„Nu fiecare caz este un pacient, deoarece sunt persoane care sunt testate pozitiv, dar nu arată niciun simptom. Aceste (cazuri) reprezintă marea majoritate”, a explicat Koca într-o conferinţă de presă săptămânală la Ankara.

Citește și : Rusia ajunge la aproape 9.000 de infectări zilnic

Turcia a relaxat treptat restricţiile începând din iunie după trei luni de măsuri, inclusiv izolări parţiale.

Conform datelor oficiale, miercuri au fost înregistrate 1.391 de noi cazuri şi 65 de decese legate de coronavirus în Turcia.