DISTRIBUIȚI
Julie Payette makes her first speech as Canada's 29th Governor General from her seat in the Senate chamber during her installation ceremony, in Ottawa on Monday, October 2, 2017. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld

Guvernul canadian a ordonat o anchetă asupra alegaţiilor de hărţuire care o vizează pe guvernatoarea generală a Canadei, Julie Payette, reprezentanta oficială a reginei Elisabeta a II-a, după publicarea unor mărturii care evocă „un climat toxic” în cadrul biroului acesteia, potrivit AFP, scrie agerpres.

Biroul Consiliului privat, subordonat direct premierului Justin Trudeau, a lansat „cu deplinul sprijin al Biroului secretarului guvernatorului general (BSGG) o analiză aprofundată, independentă şi imparţială a preocupărilor ridicate de foşti angajaţi şi de angajaţi actuali ai BSGG”, a anunţat acesta joi seara într-un comunicat.


Citește și : Beijingul îi dă o replică acidă lui Pompeo: ‘Un discurs plin de prejudecăţi’

Canalul CBC a publicat marţi mărturii anonime ale unor angajaţi ai biroului lui Julie Payette care evocă un „climat toxic” şi o acuză pe guvernatoarea generală de „hărţuire” şi de „violenţă verbală”.

„Suntem profund consternaţi de conţinutul acestui reportaj, care contrastează complet cu realitatea muncii în BSGG”, a reacţionat ataşatul de presă al guvernatoarei generale, menţionând că „nicio plângere oficială pentru hărţuire nu a fost prezentată”.

Biroul Consiliului privat aminteşte că „hărţuirea nu-şi are locul în niciun mediu de muncă profesional” şi apreciază că „una dintre priorităţile funcţiei publice constă în a promova eforturile care vizează să prevină şi să rezolve mai eficient problemele de hărţuire”.

Organismul previne „că va lua imediat măsuri pentru a recurge la serviciile unui terţ independent care va efectua analiza”.

Citește și : Parchetul spaniol cere ani grei de închisoare pentru atentatele din Barcelona şi Cambrils

Fosta astronaută canadiană Julie Payette a fost numită în 2017 pentru a o reprezenta pe Elisabeta a II-a – şefa statului en titre a Canadei – o funcţie mai mult protocolară.

Guvernatorul general este numit de obicei pentru cinci ani, dar durata mandatului său este la discreţia reginei Marii Britanii.