DISTRIBUIȚI
FOTO: Jim Huylebroek/The New York Times)

Guvernul taliban a promis luni că va garanta securitatea misiunii europene în Afganistan, a cărei redeschidere parţială este dorită de Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres

”Putem confirma că lucrăm pentru a restabili o prezenţă minimă pe teren”, a declarat un oficial european pentru AFP, după ce Financial Times a evocat luni o redeschidere în termen de o lună.


Citește și : Liga Arabă reacţionează la criza din Sudan

”Din motive de securitate nu putem oferi mai multe detalii”, a adăugat sursa citată, sub rezerva anonimatului

Uniunea Europeană, la fel ca majoritatea ambasadelor, şi-a evacuat tot personalul în august, când talibanii au preluat puterea la Kabul.

Săptămâna trecută, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat presei că statele membre UE au convenit ”că este necesară o prezenţă minimă a UE la Kabul pentru a sprijini poporul afgan şi pentru a garanta o trecere în siguranţă a afganilor aflaţi în pericol, dar că aceasta nu înseamnă o recunoaştere de către europeni a noului regim” din Afganistan.

Revenirea misiunii UE în Afganistan ar fi ”o etapă pozitivă şi importantă pe care o salutăm”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Afganistan, Abdul Qahar Balkhi, adăugând că ”la fel ca în cazul altor ambasade” securitatea sa va fi ”de asemenea garantată”.

Citește și : Preşedintele Indoneziei cere înfiinţarea unui coridor pentru călătorii în Asia de Sud-Est

Doar câteva ambasade sunt încă deschise la Kabul, în special cele ale Pakistanului, Chinei, Rusiei şi Turciei.

Siguranţa clădirilor reprezentanţelor diplomatice este de acum asigurată de luptători talibani înarmaţi, în locul vechilor baraje ridicate de către forţele afgane sau de companii private de securitate.