DISTRIBUIȚI
FOTO: Jim Huylebroek/The New York Times)

Guvernul taliban din Afganistan va trimite în jur de 165.000 de dolari ca ajutor pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, informează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News


Talibanii au preluat puterea în 2021 când forţele străine s-au retras şi, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancţiuni asupra sectorului bancar şi nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul.

‘Emiratul islamic al Afganistanului (…) anunţă un pachet de ajutor de 10 milioane de afgani (111.000 de dolari) şi 5 milioane de afgani (55.512 de dolari) pentru Türkiye şi, respectiv, Siria pe baza umanităţii comune şi a frăţiei islamice’, a transmis Ministerul de Externe printr-un comunicat emis marţi seară.

Bilanţul victimelor seismului major produs în Turcia şi Siria a trecut de 8.000, iar echipele de salvare lucrează contratimp, în condiţii de iarnă, pentru a-i scoate pe supravieţuitori de sub dărâmături. Zeci de mii de persoane sunt rănite şi multe au rămas fără locuinţe pe o vreme friguroasă.

Şi în Afganistan, sute de oameni au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului puternic şi a crizei economice.

Multe organizaţii de asistenţă şi-au suspendat parţial operaţiunile în urma unei decizii a autorităţilor talibane prin care majoritatea angajatelor ONG-urilor nu pot lucra, lăsând aceste agenţii incapabile să desfăşoare multe programe.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

Diplomaţi occidentali au spus că nu va fi luată în considerare recunoaşterea oficială a autorităţilor talibane dacă acestea nu îşi vor schimba politica în ce priveşte drepturile femeilor.

În pofida tăierii fondurilor de dezvoltare care formau altădată coloana vertebrală a bugetului de stat al Afganistanului, Banca Mondială a scris într-un raport că administraţia talibană a crescut exporturile – unele din ele, în cărbune către Pakistanul vecin -, iar colectarea veniturilor a rămas solidă, inclusiv din taxe vamale şi redevenţe miniere.