DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Guvernul spaniol a aprobat vineri un decret în baza căruia companiile vor putea decide să-şi schimbe sediul social fără aprobarea adunării generale a acţionarilor, decizie luată pentru a înlesni mutarea din Catalonia a companiilor care doresc să-şi transfere sediul din această provincie care manifestă intenţii secesioniste, transmite agenţia EFE. 

După referendumul de independenţă desfăşurat pe 1 octombrie în Catalonia şi considerat ilegal de guvernul central de la Madrid, mai multe companii şi-au mutat sediul social în alte oraşe spaniole ori intenţionează să o facă, în contextul incertitudinilor politice.


Printre cele care au luat deja o asemenea decizie se numără Banco Sabadell, operatorul de telecomunicaţii Eurona Wireless şi compania biotehnologică Oryzon Genomics, o hotărâre similară fiind aşteptată şi din partea Caixabank, a treia bancă din Spania şi prima din Catalonia.

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a declarat în faţa presei că guvernul a adoptat respectivul decret ‘la cererea’ mai multor companii.

Teama unei proclamări unilaterale a independenţei Cataloniei a avut ca efect pe bursă scăderea valorilor acţiunilor companiilor ce au sediul în această provincie, situaţie care s-a îndreptat în cazul acelor societăţi care au anunţat că nu vor mai fi înregistrate în Catalonia.