DISTRIBUIȚI
HispanTV

Preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont nu va mai avea nicio putere sâmbătă, după ce Senatul va autoriza suspendarea autonomiei regiunii sale, a avertizat luni vicepreşedinta Guvernului spaniol, relatează AFP, potrivit news.ro

”Preşedintele Generalitat (Executivul catalan) nu-şi va mai exercita funcţiile odată ce acordul va fi publicat”, a declarat Soraya Saenz de Santamaria, întrebată de postul de radio Onda Cero ce va face Guvernul dacă Puigdemont refuză să plece din funcţie.


Citeşte şi: O cunoscută voce critică a Kremlinului, înjunghiată în gât – FOTO

”El nu va mai avea (drept de) semnătură, nu va mai putea să ia decizii valabile, nu va mai primi salariu”, a adăugat ea, insistând asupra faptului că el nu se va mai putea bucura de vreun beneficiu care decurge din funcţie.

Preşedintele catalan are gărzi de corp, un apartament la Barcelona, în Palatul Generalitat şi maşini de serviciu.

Vicepreşedinta nu a precizat însă ce măsuri concrete va lua Guvernul dacă Puigdemont, un fost jurnalist, în vârstă de 54 de ani, care conduce Catalonia din 2016, nu se supune.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a anunţat sâmbătă că va cere Senatului să pună în aplicare articolul 155 al Constituţiei, cu scopul de a-l autoriza să preia controlul Executivului catalan, poliţiei regionale şi să pună sub tutelă Parlamentul catalan, în vederea organizării unor alegeri regionale la începutul lui 2018.

Citeşte şi: BACŞIŞUL dat de Einstein în Japonia, scos la licitaţie în Israel

Senatul, în care partidul lui Mariano Rajoy dispune de majoritatea absolută, urmează să se pronunţe prin vot asupra acestor măsuri în sesiune plenară, vineri.

Mariano Rajoy a luat această decizie în contextul în care separatiştii ameninţă să declare unilateral independenţa Cataloniei, o regiune în care trăiesc 16% dintre spanioli.

Aceasta reprezintă cea mai gravă criză politică din Spania, după revenirea ţării la democraţie în 1977.

Separatiştii, majoritari în Parlamentul Cataloniei, au anunţat luni că preconizează să organizeze o sesiune plenară a adunării începând de joi.