DISTRIBUIȚI

Guvernul socialist spaniol a anunţat vineri că separatiştii catalani au refuzat ultima sa propunere de dialog, care a stârnit o nemulţumire generală în Spania, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Această propunere a fost o tentativă de a purta un dialog în mod ordonat, riguros şi cu convingere (…) Ea nu a fost acceptată”, a declarat în faţa presei numărul doi al guvernului, Carmen Calvo.


Citește și : Kurzii critică retragerea trupelor americane din Siria

„Partidele separatiste cer acceptarea unui referendum de autodeterminare care nu va fi niciodată acceptabil. Niciodată pentru un guvern ca al nostru”, a adăugat ea.

Confruntat cu solicitarea neîntreruptă a separatiştilor, refuzată de Madrid, pentru o mediere internaţională între guvern şi executivul regional catalan, premierul Pedro Sanchez a acceptat prezenţa unui „raportor” independent în cadrul unei viitoare mese rotunde între partidele catalane asupra crizei care loveşte regiunea.

Acest „raportor” ar urma să fie însărcinat cu facilitarea dialogului în cadrul acestui forum paralel discuţiilor între guvernul central şi cel regional.

Citește și : Merkel îl contrazice pe Trump: ‘Jihadiștii din Siria nu sunt încă învinși!’

Această concesie făcută separatiştilor catalani, fără de care guvernul nu poate obţine adoptarea bugetului său în parlament, a fost considerată inacceptabilă de către dreapta şi extrema-dreaptă, care au convocat o manifestaţie împotriva lui Pedro Sanchez pentru duminică la Madrid, dar chiar şi în rândul Partidului Socialist al premierului.