DISTRIBUIȚI

Guvernul spaniol s-a angajat miercuri, într-o nouă întâlnire cu executivul regional catalan, să solicite Parlamentului European ca limba catalană să poată fi utilizată în sesiunile plenare ale legislativului UE, relatează AFP, potrivit agerpres.  

”Guvernul spaniol va cere preşedinţiei Parlamentului European să ia în considerare catalana ca limbă de lucru în sesiunile plenare şi va lucra la obţinerea unei majorităţi suficiente pentru ca această cerere să poată fi adoptată înainte de finalul anului”, indică acordul încheiat între guvernul central spaniol şi executivul regional catalan.


Citește și : Singapore i-a prelungit permisul de şedere lui Gotabaya Rajapaksa

Reuniunea de miercuri a fost a treia de la începutul tratativelor, în februarie 2020, între guvernul central, condus de socialistul Pedro Sanchez, şi executivul catalan în scopul găsirii unei soluţii la criza separatistă din Catalonia care a culminat, în octombrie 2017, cu o tentativă de secesiune unilaterală a acestei regiuni.

Sanchez a făcut o prioritate din reluarea dialogului cu susţinătorii independenţei regiunii catalane. Anul trecut, el a graţiat separatiştii condamnaţi la închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune din toamna lui 2017.

Poziţiile celor două părţi sunt însă radical diferite, separatiştii cerând un referendum privind autodeterminarea, lucru refuzat categoric de guvernul central.

Pe de altă parte, Madridul a promis să ”consolideze protecţia catalanei în toate sectoarele societăţii” şi să susţină autonomia şcolilor din Catalonia cu privire la alegerea nivelului de utilizare a limbii catalane.

Citește și : Trump flirtează cu ideea unei noi candidaturi la preşedinţia SUA în 2024