DISTRIBUIȚI

Guvernul Spaniei a anunţat vineri că intenţionează să exhumeze pe 10 iunie rămăşiţele pământeşti ale generalului Francisco Franco din mausoleul Valle de los Caidos, unde au fost depuse în 1975, şi să le înmormânteze alături de soţia sa, într-un cimitir la nord de Madrid, transmite AFP, scrie Agerpres.

„Reînhumarea rămăşiţelor lui Franco va avea loc pe 10 iunie; vor fi duse la panteonul de la Mingorrubio-El Pardo, care aparţine statului”, a declarat vicepremierul Carmen Calvo.


Citește și : Pompeo: SUA speră să continue discuțiile privind denuclearizarea Coreei de Nord

Demersul poate fi întârziat sau blocat pe cale judecătorească, menţionează AFP. „Tribunalele îşi vor face datoria”, a afirmat Calvo.

Guvernul socialist condus de premierul Pedro Sanchez a anunţat încă de la preluarea puterii, în iunie 2018, că intenţionează să îl exhumeze pe fostul dictator din mausoleul dedicat combatanţilor din războiul civil din 1936-1939.

Franco este cel care a comandat construcţia monumentului, o biserică săpată în coasta unui munte şi dominată de o cruce înaltă de 150 de metri. La lucrările din anii ’40 şi ’50 din secolul trecut s-a folosit munca silnică a mii de deţinuţi politici. În interior sunt înmormântaţi circa 27.000 de luptători naţionalişti căzuţi sub comanda „generalissimului” şi aproximativ 10.000 de soldaţi republicani, exhumaţi din cimitirele şi gropile comune fără să fie anunţate familiile.

Mormântul lui Franco, situat în faţa altarului, este acoperit de obicei cu flori proaspete şi venerat de nostalgicii regimului său.

Urmaşii dictatorului şi călugării benedictini care îngrijesc mausoleul s-au opus de mai bine de un an exhumării. Guvernul spaniol a reuşit să obţină aprobarea Vaticanului, iar ulterior a respins cererea rudelor de a-l reînhuma în cavoul familiei din catedrala Almudena din Madrid. Potrivit AFP, exista temerea că se va crea astfel un loc de pelerinaj chiar în apropierea palatului regal.

Pe 15 februarie, cabinetul de la Madrid a acordat familiei un termen de 15 zile pentru a propune un alt loc de veci, urmând ca în caz contrar decizia să revină autorităţilor. Rudele lui Franco au făcut recurs la Curtea Supremă împotriva deciziei consiliului de miniştri, iar Fundaţia Naţională Francisco Franco, protectoarea memoriei celui numit Caudillo (Conducător) a anunţat vineri că va efectua săptămâna viitoare un demers similar.

Citește și : Rusia susține continuarea dialogului dintre Statele Unite și Coreea de Nord pe tema denuclearizării

Preşedintele fundaţiei, Juan Chicharro, a declarat agenţiei France Presse că anunţul unei date de reînhumare dovedeşte „lipsă de respect faţă de puterea judecătorească” şi că „nu e decât o lovitură de propagandă media şi electorală”.

Guvernul Sanchez a convocat alegeri anticipate pe 28 aprilie, iar exhumarea lui Franco constituie un subiect de campanie. Predecesorul lui Sanchez, Mariano Rajoy, s-a lăudat public că nu a cheltuit nici măcar un euro pentru aplicarea unei legi votate anterior de un alt cabinet socialist, care prevedea eliminarea vestigiilor dictaturii, identificarea a zeci de mii de morţi din gropile comune şi reabilitarea celor învinşi în războiul civil. Calvo, adjuncta premierului socialist, a dat asigurări că viitorul guvern rezultat din alegeri, indiferent de orientarea politică, va trebui să pună în aplicare decizia consiliului de miniştri.