DISTRIBUIȚI
novinite

Principala formaţiune politică de opoziţie din Bulgaria, Partidul Socialist Bulgar (BSP), a depus miercuri, în parlamentul de la Sofia, o moţiune de cenzură contra guvernului condus de Boiko Borisov (foto), căruia îi reproşează lipsa de progrese în combaterea corupţiei, transmit AFP şi BTA, potrivit agerpres.

Moţiunea, semnată de cei 80 de parlamentari socialişti bulgari, are zece pagini şi evocă situaţia din sănătate, achiziţii publice, construcţii şi infrastructură.


Citeşte şi: Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

Lidera BSP, Kornelia Ninova, a declarat în faţa parlamentarilor că votul asupra acestei moţiuni va arăta cine trebuie să lupte contra corupţiei şi cine nu. ”Este mai bine să te ridici singur contra corupţiei decât să fii parte a status quo-ului care o protejează”, a spus Ninova.

Ea a adăugat că această moţiune de cenzură nu constituie un sabotaj la adresa preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene, funcţie asumată de Sofia în prima jumătate a acestui an, ci o reacţie a celor 83% dintre bulgari care estimează că cea mai presantă problemă a ţării lor este corupţia.

În opinia liderei BSP, combaterea corupţiei şi toate acţiunile opoziţiei bulgare, inclusiv moţiunea de cenzură, sunt o politică proeuropeană şi nu una antieuropeană.

Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

Formaţiunea lui Boiko Borisov, GERB, şi partenerul său de guvernare, partidul Patrioţii Uniţi, împreună cu partidul Voinţa deţin 133 dintre cele 240 de mandate parlamentare, în timp ce BSP doar 80. Alte 26 de mandate sunt deţinute de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce.