DISTRIBUIȚI
SDS

Mai multe media slovene au acuzat miercuri guvernul prim-ministrului Janez Jansa că se foloseşte de criza sanitară legată de pandemia de COVID-19 pentru a lansa o ofensivă împotriva presei, informează France Presse, scrie agerpres.

„Criza sau orice alt eveniment nu pot fi folosite ca un alibi pentru a modifica legislaţia sau a încerca să se intervină politic sfidând independenţa” jurnaliştilor, subliniază 22 de redactori-şefi într-o scrisoare deschisă.


Citește și : Guvernul francez DIZOLVĂ o asociaţie musulmană

Preşedinte al Partidului Democrat Sloven (SDS) de 27 de ani, conservatorul Janez Jansa a revenit la putere în martie după o serie de probleme judiciare.

El s-a distins rapid printr-un stil abraziv faţă de mass-media, considerând că o mare parte reprezintă „moştenirea trecutului totalitar” comunist al ţării.

La mijlocul lunii octombrie, el a atacat agenţia de presă slovenă STA, numind-o „ruşine naţională”, într-un stil ce seamănă cu cel al preşedintelui american Donald Trump, pe care îl susţine în mod deschis.

Motivul furiei sale, locul acordat de STA interviului unui muzician critic faţă de „lockdown” şi purtarea obligatorie a măştii, în timp ce în aceeaşi zi prim-ministrul l-a întâlnit pe omologul său ungar Viktor Orban, un aliat apropiat.

Janez Jansa a criticat de asemenea pe Twitter principalele posturi de televiziune publice şi private pentru că dau cuvântul celor care „neagă virusul şi se opun măsurilor”.

Dincolo de atacurile verbale, partidul său a încercat să adopte o reformă care ar fi constat, potrivit detractorilor, din plasarea STA şi a televiziunii RTV sub controlul guvernului.

Dar proiectul a eşuat din cauza opoziţiei partenerilor din coaliţia sa.

„Respingem astfel de atacuri asupra presei şi jurnaliştilor”, insistă semnatarii scrisorii, printre care responsabili ai RTV, agenţiei STA, cotidianelor Delo, Dnevnik, Vecer şi de la două săptămânale politice.

Citește și : Mutare ŞOC în Asia! Americanii îşi deschid ambasadă în Maldive

Mai multe organizaţii internaţionale, precum OSCE, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra jurnaliştilor.

Consiliul Europei a inclus Slovenia într-o listă de ţări ce folosesc pandemia ca pretext pentru a limita libertatea presei, aminteşte AFP.