DISTRIBUIȚI
afp

Guvernul nicaraguan al lui Daniel Ortega şi opoziţia din această ţară au anunţat marţi seara că au încheiat un acord asupra „foii de parcurs” pentru negocierile menite să scoată Nicaragua din grava criză politică în care se află din aprilie, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

„Foaia de parcurs a fost aprobată”, a anunţat nunţiul apostolic (ambasadorul Vaticanului) la Managua, Waldemar Stanislaw Sommertag, care va avea un rol de „martor şi însoţitor internaţional”, potrivit acordului încheiat în urma a cinci reuniuni.


Citeşte şi: Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor

Aceste negocieri se derulează în prezenţa reprezentanţilor Bisericii Catolice şi ai Bisericilor Protestante. „Garanţi internaţionali” vor fi desemnaţi mai târziu prin consens, pentru a veghea asupra aplicării acordurilor menite să găsească o soluţie la criza ce s-a soldat cu peste 325 de morţi şi a cufundat Nicaragua în recesiune economică.

Delegaţiile, care se vor reuni de luni până vineri, au drept obiectiv încheierea negocierilor la 28 martie. Această dată-limită ar putea, totuşi, să fie amânată „prin consens” între cele două delegaţii, compuse fiecare din şase membri.

Cu câteva ore înainte de reluarea dialogului politic între guvern şi opoziţie, miercurea trecută, sute de opozanţi ce erau închişi au fost scoşi din celule şi conduşi la domiciliul lor pentru a fi plasaţi în arest. Cu toate acestea, niciun lider important al opoziţiei nu figurează printre deţinuţii care au beneficiat de această măsură.

Mai mult de 600 de opozanţi continuă să se afle în spatele gratiilor, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Zeci de mii de nicaraguani au luat drumul exilului.

Citeşte şi: Miliardarul Michael Bloomberg renunţă să mai candideze la prezidenţialele din SUA

Membrii delegaţiei platformei de opoziţie Alianţa Civică pentru Justiţie şi Democraţie (ACDJ, reuneşte întreprinderi, societatea civilă, studenţi şi fermieri) nu ezită să-şi reitereze cererile: eliberarea tuturor opozanţilor închişi, restabilirea libertăţii presei, de exprimare şi de manifestaţie, şi „justiţie” pentru actele comise în timpul represiunii împotriva opoziţiei.

Criza politică din Nicaragua a început la 18 aprilie 2018 cu manifestaţii împotriva guvernului condus de fostul membru al gherilei sandiniste Daniel Ortega, 73 de ani. Acesta din urmă denunţă o tentativă de puci a opoziţiei, cu susţinerea Bisericii şi a Washingtonului.

Opozanţii, care îl acuză pe Ortega că a instaurat o dictatură, cer plecarea lui de la putere şi pe cea a vicepreşedintei, soţia sa Rosario Murillo. Ei cer de asemenea reforme politice şi convocarea de noi alegeri înainte de termenul prevăzut în 2021.