DISTRIBUIȚI
Twitter

Guvernul remaniat al Poloniei a depus marţi jurământul în faţa preşedintelui Andrzej Duda, cel mai influent politician din această ţară, Jaroslaw Kaczynski, ocupând de acum funcţia de vicepremier, relatează dpa şi thenews.pl, scrie agerpres

În guvernul remaniat, condus de premierul Mateusz Morawiecki, numărul ministerelor a fost redus de la 20 la 14, unele departamente fuzionând.


Citește și : Atentat TERORIST în Siria! Sunt zeci de morţi şi răniţi (VIDEO)!

Depunerea jurământului de către noii miniştri a fost amânată cu o zi după ce noul titular al portofoliului educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a fost testat pozitiv la COVID-19 luni, ceea ce a determinat intrarea în carantină a mai multor oficialităţi guvernamentale.

Din motive de sănătate şi siguranţă, ceremonia de marţi s-a desfăşurat în curtea Palatului prezidenţial din Varşovia şi nu în interior. Toţi participanţii au purtat măşti şi au respectat regulile de distanţare fizică.

Jaroslaw Kaczynski, care a deţinut postul de prim-ministru în 2006-2007 şi a preferat să nu deţină nicio funcţie guvernamentală după ce partidul său a revenit la putere la finalul lui 2015, revine astfel în executivul polonez în cadrul unei remanieri mai ample care a provocat recent divergenţe în interiorul coaliţiei guvernamentale.

Remanierea guvernamentală fiind realizată, majoritatea guvernamentală se poate concentra acum pe o ofensivă legislativă, care poate include continuarea reformei sistemului de justiţie şi realizarea reformei media – a declarat politicianul Krzysztof Sobolewski, membru al PiS, pentru postul de televiziune public TVP.

Vezi și : Eurodeputaţii cer decizii clare pentru o redresare economică rapidă

În acelaşi timp, combaterea COVID-19 rămâne o prioritate, a spus Sobolewski.

În urmă cu zece zile, liderii partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi ai altor două formaţiuni politice au semnat un acord privind cooperarea viitoare. Acordul a fost semnat de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, de Jaroslaw Gowin şi de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. Partidele lui Gowin şi Ziobro au intrat în parlament graţie includerii candidaţilor lor pe listele electorale ale PiS.