DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a dat dispoziţie ca şase companii controlate de stat, printre care două rafinării, o bancă şi o companie minieră de cupru, să construiască spitale temporare pentru a ajuta ţara în lupta cu epidemia, transmite dpa, potrivit agerpres.

În Polonia, numărul infectărilor cu coronavirus a crescut accelerat în ultimele săptămâni, Ministerul Sănătăţii raportând vineri 21.629 de cazuri noi.


Citește și : Ungaria PRELUNGEŞTE închiderea frontierelor

Această evoluţie a determinat guvernul să declanşeze planul de ridicare de spitale temporare pe teritoriul ţării.

‘Creşterea numărului infectărilor noi poate provoca prăbuşirea sistemului sanitar, care se află deja în pragul colapsului, dacă nu introducem măsuri extraordinare’, a declarat joi şeful cancelariei premierului, Michal Dworczyk, citat de agenţia PAP.

Spitalele din Polonia tratează în prezent peste 15.400 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. În prezent sunt disponibile peste 23.000 de paturi pentru bolnavii de COVID-19, iar guvernul a promis că va creşte acest număr.

Spitalele temporare ce urmează să fie construite de companii de stat vor suplimenta cu peste 3.000 numărul paturilor disponibile pentru bolnavii de COVID-19, a afirmat Dworczyk.

Printre companiile implicate se află Orlen şi Lotus, din domeniul petrolului şi gazelor, cea mai mare bancă poloneză PKO BP şi KGHM, unul din cei mai mari producători mondiali de cupru şi argint.

‘Responsibilitatea pentru Polonia şi polonezi este parte din misiunea şi strategia noastră’, a transmis într-un comunicat PKO BP, care va superviza înfiinţarea a două spitale temporare.

Companiile îşi vor putea refinanţa costurile aferente construirii spitalelor temporare prin intermediul acordurilor semnate cu Ministerul Activelor Statului.

Potrivit agenţiei Reuters, Ministerul Apărării a comunicat vineri că va suplimenta la peste 20.000 de militari, de la 3.000, efectivele mobilizate în ajutorul sistemului sanitar suprasolicitat.

Militarii vor construi spitale temporare, vor ajuta medicii la triajul pacienţilor cu COVID-19, vor veni în sprijinul vârstnicilor şi vor ridica şi administra centre unde polonezii se vor putea testa din maşină.

Vineri, numărul pacienţilor conectaţi la ventilatoare era de 1.254, faţă de 1.203 la raportarea anterioară.

Citește și : Seismul din Marea Egee a produs un mini-tsunami – VIDEO

În unele regiuni, printre care Mazovia, unde se află capitala Varşovia, mai sunt disponibile doar câteva aparate de ventilaţie mecanică, conform presei.

Forţele de apărare teritorială, formate din voluntari, vor asigura în jur de jumătate din cei 20.000 de militari care vor ajuta în lupta cu epidemia, a declarat purtătorul lor de cuvânt.