DISTRIBUIȚI
Twitter

Guvernul peruan a lansat vineri dialogul cu reprezentanţii lucrătorilor agricoli care au manifestat toată luna decembrie pentru a obţine o creştere a salariului lor, notează AFP, scrie agerpres

La sfârşitul lui decembrie, sunt de lucrători au blocat o importantă arteră rutieră în nordul Peru pentru a-şi face cunoscute revendicările. În cursul ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţie, trei civili au fost ucişi. După două zile de baraje şi altercaţii, autostrada Panamericana a fost deblocată şi rămâne sub supravegherea poliţiei.


Citește și : Wuhan a sărbătorit intrarea în 2021, la un an după apariţia primului caz de COVID-19

Consiliul de miniştri a anunţat vineri pe Twitter că o „comisie de dialog” şi-a început lucrările la Trujillo, un oraş din nord-vestul Peru, reşedinţa regiunii La Libertad, la circa 500 de kilometri nord de Lima.

Ministrul muncii, cel al dezvoltării agrare şi cel al comerţului exterior, precum şi guvernatorul regiunii La Libertad au purtat discuţii cu reprezentanţii salariaţilor şi parlamentarilor locali.

După şapte ore de discuţii, participanţii au decis să elaboreze în termen de 45 de zile o modificare a legii agrare adoptate marţi de parlament. Această lege care a provocat mânia muncitorilor agricoli a fost oficializată joi prin publicarea sa în Monitorul Oficial.

Ministrul muncii, Javier Palacios, a anunţat că discuţiile vor continua la sfârşit de săptămână. „Lansăm un apel reprezentanţilor lucrătorilor agricoli la nivel naţional să discute despre modificarea” legii agrare, a spus el.

Citește și : Fauci: Vaccinarea merge mai greu decât era plănuit în SUA; avem nevoie de mai multe resurse

Deschiderea dialogului naţional a fost propusă joi de preşedintele peruan, Francisco Sagasti, pentru a depăşi faza manifestaţiilor şi represiunii poliţieneşti.

Implicit, şeful statului a recunoscut că legea agrară aprobată de parlament este un eşec, pentru că „nu satisface niciuna din părţile implicate”, mai scrie AFP.