DISTRIBUIȚI

Parlamentul olandez a votat marţi un proiect de lege controversat care acordă guvernului condus de premierul Mark Rutte puteri de urgenţă pentru a face faţă unui eventual Brexit fără acord între Londra şi Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.

Parlamentarii au limitat totuşi la şase luni perioada în care miniştrii vor putea să modifice legi fără votului parlamentului. Iniţial, guvernul a cerut 12 luni.


Citește și: Juan Guaido NU mai are voie să iasă din Venezuela

Ministrul Afacerilor Europene, Stef Blok, a spus că guvernul este de acord cu limitarea în timp a acestor puteri speciale, care ar intra în vigoare dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord.

„Ar fi ultima noastră opţiune”, a explicat ministrul, care a atras atenţia săptămâna trecută asupra „consecinţelor profunde” ale unui Brexit fără acord pentru Olanda, ţară cu 17 milioane de locuitori, care are relaţii comerciale strânse cu Marea Britanie.

Citește și: Aterizare neobișnuită la Caracas! Un avion plin cu ruși a ajuns în capitala Venezuelei

Olanda a pus deja deoparte 100 de milioane de euro pentru măsurile de pregătire, printre care angajarea a 900 de noi agenţi de frontieră.

Olanda a început de asemenea luni o vastă campanie mediatică ce vizează informarea companiilor în legătură cu riscurile pe care le reprezintă Brexit-ul, în special prin intermediul unor anunţuri la radio şi pe reţelele de socializare.