DISTRIBUIȚI

Guvernul olandez a anunţat luni că a înfiinţat un grup de lucru care va evalua potenţialele riscuri de securitate în contextul pregătirilor pentru construirea unei reţele de telecomunicaţii 5G, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Grupul de lucru analizează vulnerabilitatea reţelelor 5G la abuz din partea furnizorilor de tehnologie şi ce măsuri sunt necesare pentru a ţine sub control aceste riscuri’, a indicat ministrul justiţiei, Ferd Grapperhaus, într-o scrisoare către parlament.


Citește și: Un comando neozeelandez a fost trimis în Siria pentru recuperarea unei ostatice

Premierul Mark Rutte a declarat vineri că guvernul explorează încă opţiunile pentru viitoarea reţea 5G şi că nu şi-a format deocamdată o opinie cu privire la posibilul rol al companiilor chineze.

Grupul interdepartamental va fi condus de coordonatorul naţional pentru contraterorism şi securitate şi va lucra cu cei mai mari trei furnizori de reţele, KPN, T-Mobile şi VodafoneZiggo

Recomandarea grupului de lucru este aşteptată cel târziu la sfârşitul lunii mai, precizează ministrul justiţiei.

Statele Unite fac presiuni asupra ţărilor europene să excludă Huawei din astfel de proiecte, avertizând că echipamentele ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru spionaj.

Citește și: Social-democraţii finlandezi câștigă la limită alegerile parlamentare

Asupra acestui risc a atras atenţia şi serviciul de securitate olandez, care a emis în această lună o recomandat guvernului să nu recurgă la tehnologie din ţări ce desfăşoară campanii active de piraterie informatică împotriva Olandei, cum sunt China şi Rusia.

Decizia guvernului ar putea fi influenţată de confirmarea, săptămâna trecută, că ASML, companie olandeză lider global în domeniul echipamentelor pentru manufacturarea cipurilor, a fost victima furtului de proprietate intelectuală, autorii fiind, se pare, angajaţi chinezi.