DISTRIBUIȚI
BARCELONA, SPAIN - MARCH 12: A woman wearing protective mask walks the tourist spot of Las Ramblas street on March 12, 2020 in Barcelona, Spain. The number of people confirmed to be infected with the coronavirus (COVID-19) in Spain has increased to at least 2,968, with the latest death toll reaching 87, according to the country’s Health Ministry. As part of the measures against the virus expansion the Government has shut schools in Madrid, Catalonia and Basque Country. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Norvegienii ar trebui să poarte măşti în transportul public în şi în jurul capitalei Oslo, pe fondul unei creşteri a cazurilor de COVID-19, a declarat vineri guvernul norvegian, care a recomandat pentru prima dată purtarea măştilor în public, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Recomandăm măştile ca o măsură de precauţie suplimentară atunci când este dificil de menţinut o distanţă de un metru în transportul public”, a declarat ministrul sănătăţii Bent Hoie în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și : Cel puţin 9 țări UE susțin noi sancţiuni împotriva Belarusului! Ungaria se mai gândește

Ţările din Europa au introdus reguli care obligă populaţia să poarte măşti în locuri precum magazine şi în transportul public, după redeschiderea treptată a economiilor în urma unor lungi blocaje.

Până recent, ţările nordice au fost excepţii de la regulă. Însă, în ultimele zile, autorităţile din Danemarca şi Finlanda şi-au schimbat opinia şi au recomandat utilizarea măştilor în unele circumstanţe.

Suedia îşi menţine totuşi politica de a nu recomanda purtarea măştilor, agenţia sa pentru sănătate exprimându-şi îndoiala cu privire la eficienţa acestora.

Epidemiologul şef al Suediei, Anders Tegnell, a remarcat joi că ţările au poziţii foarte diferite cu privire la folosirea măştilor.

„Ştim însă că ţările cu o rată în creştere (a infecţiilor), precum Spania, Belgia şi altele, dispun de reguli care obligă la purtarea măştilor şi, cu toate acestea, au în continuare creşteri”, a declarat Tegnell pentru jurnalişti.

Citește și : Șeful Bisericii ortodoxe intervine în situația tensionată din Belarus! Mesajul direct transmis lui Lukaşenko

„Deci, cred că este foarte periculos să credem că măştile vor schimba regulile jocului când vine vorba de COVID-19”, a mai spus el.

În timp ce Norvegia a observat creşteri la nivel local ale numărului de infecţii, nu există niciun indiciu al unei creşteri la nivel naţional, a afirmat Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică într-un raport publicat vineri.