DISTRIBUIȚI
MSN.com

Guvernul mexican a inaugurat miercuri Centrul de Pregătire pentru Operaţiuni de Pace (Cecopam) care va fi dedicat instruirii personalului implicat în activităţile de ajutor umanitar ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), transmite EFE, scrie agerpres.

„Operaţiunile noastre de menţinere a păcii se desfăşoară în medii tot mai complexe şi periculoase”, a declarat Jean-Pierre Lacroix, secretar general adjunct ONU pentru operaţiuni de pace.


Citește și : SUA consideră că au ‘restabilit un anumit nivel de descurajare’ cu Iranul

El a subliniat că misiunile de acest tip merg de la protejarea civililor până la monitorizarea încetării focului.

Pentru realizarea acestora, „este nevoie de mijloace tot mai sofisticate, incluzând echipamente, personal specializat şi abilităţi specifice. Mexicul poate contribui puternic pentru a ajuta menţinerea păcii să răspundă acestor necesităţi”, a punctat Lacroix.

Oficialul ONU s-a arătat impresionat de facilităţile oferite de noul centru şi a încurajat Mexicul să devină un „lider regional în furnizarea de instruire pentru personalul feminin de menţinere a păcii”.

Centrul, ale cărui facilităţi se află la Huehuetoca, va oferi instruire Forţelor Armate Mexicane şi, eventual, personalului militar şi civil din alte state, a precizat secretarul Apărării Naţionale din Mexic, generalul Luis Cresencio Sandoval González.

Acesta a evidenţiat participarea istorică a Mexicului la operaţiuni de pace care au avut loc în Balcani (1947-1950), în India şi Pakistan (1949), în El Salvador (1992-1993).

Citește și : Maduro anunţă manevre militare pentru 15 şi 16 februarie în principalele oraşe ale Venezuelei

Sandoval a mai arătat că, din 2015, Mexicul şi-a reluat participarea la operaţiunile de pace, ţara fiind prezentă la misiunile Naţiunilor Unite din Columbia, Liban, Haiti, Mali, Republica Centrafricană şi Sahara Occidentală.

În prezent, 15 membri ai forţelor armate din Mexic, între care cinci femei, iau parte la misiuni de pace ale ONU, a adăugat generalul Sandoval.