DISTRIBUIȚI
German Culture

Guvernul cancelarului Angela Merkel încă mai crede că economia Germaniei va creşte uşor în acest an, chiar dacă s-a contractat în trimestrul doi din 2019, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, adăugând că Executivul nu consideră că sunt necesare noi măsuri de stimulare transmit Reuters şi Bloomberg, scrie agerpres.

„Aşa cum a subliniat deja cancelarul, în prezent Guvernul nu apreciază că ar fi necesare noi măsuri de stabilizare a economiei – politica fiscală este deja expansivă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin.


Citește și : Savanții ruși sunt supravegheaţi permanent (Kremlin)

Şi ministrul Economiei, Peter Altmaier, a dat asigurări că Germania nu este încă în recesiune, pe care ar putea să o evite dacă se iau măsurile adecvate.

Economia germană a înregistrat un declin de 0,1% în trimestrul doi din 2019, după o creştere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat miercuri Oficiul federal de Statistică (Destatis). Datele sunt în linie cu estimările analiştilor.

Industria germană a fost puternic afectată de înrăutăţirea temerilor privind comerţul global şi creşterea mai slabă a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri „made in Germany”.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,4% în trimestrul doi din 2019, după o creştere de 0,7% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,1%.

Citește și : Opozanţii Brexitului ‘colaborează’ cu Uniunea Europeană (Boris Johnson)

„Evoluţia comerţului extern a încetinit economia, deoarece exporturile au înregistrat un declin trimestrial mai accentuat decât importurile. Contribuţiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, în urma creşterii în trimestrul doi din 2019 a consumului gospodăriilor şi a cheltuielilor guvernamentale”, se arată în comunicatul Destatis.

Dacă evoluţia economiei Germaniei se va înrăutăţi şi mai mult, vor creşte presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a oferi mai multe măsuri în vederea stimulării creşterii economiei zonei euro.