DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul britanic de interne, Sajid Javid, a promis că guvernul de la Londra nu va formula obiecţii faţă de o eventuală condamnare la moarte în SUA a doi militanţi britanici ai grupării Statul Islamic, relatează publicaţia Daily Telegraph, citată luni de Reuters, potrivit agerpres.

Conform unei scrisori obţinute de acest cotidian şi semnată de ministrul de interne Sajid Javid, Marea Britanie este dispusă ca în cazul acelor doi jihadişti, Alexanda Kotey şi El Shafee Elsheikh, să nu apeleze la obişnuitele sale obiecţii.


Citește și : Trump spune că ‘nu a cedat nimic’ la întâlnirea cu Putin

Aceştia sunt suspectaţi că sunt doi dintre cei patru militanţi, porecliţi ‘Beatles’ datorită accentului lor englezesc, care au participat la răpirea, torturarea şi uciderea unor ostatici occidentali.

Cei doi jihadişti au fost capturaţi în luna ianuarie în Siria de către o grupare armată siriană susţinută de SUA, ulterior Washingtonul şi Londra purtând discuţii despre judecarea lor.

Conform scrisorii din Daily Telegraph, transmisă de Sajid Javid către procurorul general al SUA, Jeff Sessions, guvernul britanic nu va solicita trimiterea celor doi jihadişti în Marea Britanie şi nici nu va cere garanţii că aceştia nu vor fi executaţi.

‘Consider că există motive solide pentru a nu cere asigurări privind pedeapsa capitală în acest caz specific (…) Aşa cum ştiţi, poziţia tradiţională a Marii Britanii este să solicite garanţii privind neaplicarea pedepsei cu moartea, iar decizia noastră în acest caz nu reflectă vreo schimbare în privinţa asistenţei acordate SUA în general în cazurile de aplicare a pedepsei cu moartea şi nici o schimbare a poziţiei guvernului britanic cu privire la abolirea pedepsei cu moartea la nivel global’, menţionează oficialul britanic în scrisoare.

Citește și : 12 elevi internaţi cu arsuri grave, după ce şcoala lor din Nairobi a luat foc

Întrebat despre această scrisoare, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a răspuns că executivul nu comentează documente scurse în presă.