DISTRIBUIȚI
Los Angeles Times

Guvernul Lituaniei a propus miercuri instituirea unei recompense de 100 de euro pentru persoanele în vârstă de cel puţin 75 de ani care acceptă să se vaccineze împotriva noului coronavirus, pentru a încuraja creşterea ratei de inoculare în această categorie, una dintre cele mai scăzute din UE, relatează Reuters, potrivit agerpres

„Nu reuşim să-i convingem să se vaccineze altfel”, a declarat şefa executivului, Ingrida Simonyte, în cursul unei reuniuni guvernamentale televizate.


Citește și : Suedia SUSPENDĂ vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani

Deşi 73% dintre adulţii lituanieni sunt vaccinaţi, ceea ce este în linie cu media UE, circa o treime din cei peste 75 de ani nu s-au vaccinat anti-COVID, potrivit datelor guvernamentale.

Două treimi dintre cele 4.965 de decese atribuite COVID-19 în mica republică baltică exsovietică s-au înregistrat tocmai în această categorie de vârstă.

Dacă parlamentul de la Vilnius va aproba săptămâna viitoare acest mecanism, guvernul va trebui să cheltuiască o sumă de până la 27 de milioane de euro pentru vârstnicii din categoria 75+ vaccinaţi cu „schema completă”, în perioada septembrie-noiembrie. Cei deja vaccinaţi vor beneficia de aceeaşi primă dacă acceptă o doză booster până la finele lui martie anul viitor.

„Dacă acest lucru ajută măcar câţiva oameni să ia decizia corectă şi să evite o formă severă a bolii ori decesul, merită investiţia”, a adăugat şefa guvernului.

Citește și : POTOP în Thailanda (VIDEO)! Templele dintr-un oraş istoric au fost inundate

Lituania, care are 2,8 milioane de locuitori, a înregistrat într-o perioadă de două săptămâni până pe 27 septembrie cea mai drastică rată de răspândire a COVID-19 din UE, precum şi a doua cea mai ridicată rată a mortalităţii, cu 646 de cazuri noi şi 81 de decese la 10.000 de oameni, potrivit cifrelor UE.

O decizie similară a fost luată în SUA, în zona metropolitană Houston, din Texas, unde responsabili locali au afirmat că vor plăti 100 de dolari fiecărei persoane care se vaccinează cu o primă doză, după ce preşedintele Joe Biden a făcut apel la administraţiile locale şi ale statelor federale să folosească astfel de plăţi pentru a creşte ratele de inoculare.