DISTRIBUIȚI
CEO Water Mandate

Lituania a decretat miercuri stare de urgenţă ca urmare a secetei grave cu care se confruntă ţările baltice, secetă ce riscă să reducă la jumătate recoltele din acest an, informează AFP, potrivit agerpres.

Lipsa de ploaie a făcut să scadă nivelurile mai multor râuri, punând în pericol culturile, peştele şi transportul fluvial.


Citește și : Şase membri ai echipei de securitate a preşedintelui camerunez, arestaţi în Elveţia pentru agresarea unui jurnalist

Această decretare oficială a stării de urgenţă îi va permite guvernului lituanian să-i despăgubească pe agricultori pentru anumite pierderi.

„Agricultorii estimează că recoltele lor riscă să fie reduse cu 40-50%. Stocurile de peşte sunt de asemenea ameninţate”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian al mediului, Kestutis Mazeika.

Potrivit lui Mazeika, „nimeni nu poate avea îndoieli” că schimbările climatice la nivel mondial se află la originea valurilor de căldură prelungite şi mai intense din ultimii ani.

El i-a solicitat Republicii Belarus, ţară vecină, să ridice nivelul râului Neris prin vărsarea unor cantităţi de apă mai mari din rezervoarele sale.

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată în lume, în special ca urmare a unei canicule excepţionale ce s-a abătut peste Europa, potrivit datelor obţinute prin satelit şi publicate marţi.

Lituania a înregistrat la rândul său cea mai călduroasă lună iunie din istoria sa, cu un vârf de 35,7 grade Celsius în 12 iunie.

Citește și : Erupţie a unui vulcan de pe insula italiană Stromboli – VIDEO

Săptămâna trecută, pompierii au luptat să stingă incendii de pădure provocate de căldură în turbăriile din vestul Lituaniei şi în Letonia vecină.

Autorităţile poloneze au declarat săptămâna aceasta că seceta riscă să afecteze culturile cerealiere în 14 din 16 regiuni ale ţării.

Şi Academia de Ştiinţe de la Praga a anunţat că seceta ar putea afecta întreaga Republică Cehă, cu un „nivel excepţional sau extrem de 80%” din teritoriul său.