DISTRIBUIȚI
www.alaraby.co.uk

Guvernul de Uniune Naţională (GNA) libian, recunoscut de ONU, a promis vineri că îi va aduce în faţa justiţiei pe vinovaţii de uciderea a 30 de migranţi în această săptămână, denunţând acest atac despre care se crede că a fost o răzbunare pentru moartea unui traficant de persoane, transmite DPA, scrie agerpres.

Ministerul de Externe de la Tripoli a afirmat că cei aflaţi în spatele acestui ‘masacru înfiorător’ vor fi făcuţi responsabili şi pedepsiţi.


Citește și : Mii de medici italieni au demonstrat în toată Italia pentru a cere o reformă

Treizeci de migranţi – 26 din Bangladesh şi patru africani – au fost omorâţi în această săptămână când familia unui presupus traficant de persoane a atacat un depozit de bunuri de contrabandă unde erau ţinuţi migranţii. În atac au mai fost rănite 11 persoane.

Potrivit guvernului, traficantul fusese ucis de migranţi în oraşul său Mezda, la sud-vest de Tripoli, ceea ce i-a determinat familia să-i atace pe migranţi în semn de răzbunare.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a informat că atacul a avut loc miercuri la un depozit de contrabandă din Mezda.

‘Această crimă absurdă este o sumbră aducere aminte a ororilor pe care migranţii sunt nevoiţi să le îndure în mâinile traficanţilor şi contrabandiştilor în Libia’, a subliniat şeful Misiunii OIM în Libia, Federico Soda, care a îndemnat guvernul de la Tripoli să deschidă imediat o anchetă cu privire la acest caz.

Libia, căzută în haos după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi în 2011 şi disputată între două administraţii rivale, a devenit o rută majoră de tranzit pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa.

Citește și : Marea Britanie îndeamnă Administraţia de la Beijing să reanalizeze iniţiativa privind Hong Kong

În anul 2020, aproape 4.000 de migranţi au fost interceptaţi ori salvaţi pe mare şi returnaţi în Libia, iar mulţi dintre ei au fost duşi în centre de detenţie neoficiale, arată OIM.

Atât ONU, cât şi organizaţii pentru drepturile omului au emis avertismente repetate în ce priveşte riscul ca migranţii ţinuţi în detenţie în Libia să fie supuşi torturii, abuzurilor sexuale şi traficului de fiinţe umane.