DISTRIBUIȚI
Operation World

Prim-ministrul Kuweitului i-a prezentat joi emirului demisia cabinetului său, după ce un grup de parlamentari au solicitat un vot de neîncredere împotriva ministrului de interne Sheikh Khalid al-Jarrah al-Sabah, care este un important membru al familiei domnitoare din ţara din Golf, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În Kuweit s-a întâmplat frecvent ca guvernele să demisioneze când legislatorii cer voturi de neîncredere împotriva unor înalţi responsabili ai cabinetului.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Emirul Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah, căruia îi revine să ceară formarea unui nou cabinet, nu a dat deocamdată un răspuns solicitării de demisie a guvernului condus de Sheikh Jaber Mubarak.

Marţi, deputaţii kuweitieni l-au audiat pe Sheikh Khalid în legătură cu un presupus abuz de putere, acuzaţii pe care ministrul le respinge.

Vineri, ministrul kuweitian al lucrărilor publice a demisionat după ce a fost audiat în parlament în legătură cu pagubele provocate în emiratul din deşert de recentele inundaţii.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Kuweit, aliat al SUA şi membru OPEC, are sistemul politic cel mai deschis dintre cele şase state din Consiliul de cooperare al Golfului, parlamentul având puterea de a adopta legi şi de a audia membri ai executivului. Premierul este selectat de emir, care are ultimul cuvânt în chestiunile de stat, iar principalele posturi de conducere sunt ocupate membri ai familiei domnitoare.

Fricţiunile dintre executiv şi legislativ au dus în repetate rânduri la remanieri ale guvernului sau chiar la dizolvarea parlamentului. Preşedintele legislativului, Marzouq al-Ghanem, a declarat joi pentru agenţia de presă de stat KUNA că emirul nu intenţionează să dizolve parlamentul.