DISTRIBUIȚI
La Repubblica

O confruntare acerbă cu privire la reforma justiţiei, alimentată de fostul premier Matteo Renzi, ameninţa vineri stabilitatea deja fragilei coaliţii de guvernare din Italia, transmite DPA, potrivit agerpres.

Motivul disputei îl constituie regimul termenelor de prescripţie, eliminate în cazul a numeroase infracţiuni – printre care şi cele de corupţie -, cu excepţia celor foarte grave, precum omorurile.


Citeşte şi: SUA l-au lichidat pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică

Termenele de prescripţie au fost parţial abolite printr-o reformă promovată de Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi convenită în timpul guvernării precedente, dar care a intrat în vigoare în ianuarie.

Partidul actual al lui Renzi, Italia Viva, doreşte eliminarea reformei, în timp ce alţi parteneri de coaliţie – Partidul Democrat (PD) şi partidul de stânga Liberi şi Egali (LeU) – se mulţumesc cu o atenuare a ei.

În Italia, mecanismele justiţiei acţionează lent şi nu rareori se întâmplă ca acuzaţii să fie exoneraţi din cauza duratei excesive a proceselor. M5S, care a făcut din lupta împotriva corupţiei o prioritate, a dorit să se pună capăt acestei situaţii.

Renzi, în schimb, susţine că stabilirea unei limite de timp pentru acţiunea justiţiei constituie o garanţie esenţială pentru libertăţile civile, iar asociaţii de avocaţi sunt de acord cu acest punct de vedere.

Joi seară, prim-ministrul Giuseppe Conte a ţinut o reuniune de criză la care M5S, PD şi LeU au convenit o soluţie de compromis, respinsă însă de Italia Viva.

Citeşte şi: În timpul bombardamentelor israeliene, antiaeriana siriană a evitat în ultima secundă doborârea unui avion de pasageri

‘După umila mea părere, nu există o majoritate pentru această înţelegere tripartită pe care au făcut-o ei ieri’, a declarat Renzi vineri într-un interviu pentru Radio Capital.

Deşi partidul lui Renzi este mic, sprijinul său este crucial în Senat pentru coaliţia guvernamentală. Formaţiunea fostului premier ameninţă că va susţine o moţiune de neîncredere a opoziţiei pe tema justiţiei, un gest care ar putea precipita o criză guvernamentală, notează DPA.