DISTRIBUIȚI

Consiliul de Miniştri al Italiei a aprobat luni seara un decret de lege care înlocuieşte severa lege a imigraţiei şi a securităţii promovată de fostul ministru de interne Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga, şi elimină amenzile pentru organizaţiile neguvernamentale care salvează migranţi de pe mare, informează marţi EFE, potrivit agerpres.

„Decretele-propagandă ale lui Salvini nu mai există. Vrem o Italie mai umană şi mai sigură. O Europă mai implicată”, a scris luni seara pe Twitter liderul Partidului Democrat (la guvernare), Nicola Zingaretti, care s-a luptat pentru eliminarea aşa-numitei politici a „porturilor închise” promovată de Salvini.


Citeşte şi: Trump: ‘Ieşiţi din case, dar rămâneţi prudenţi!’ – VIDEO

Decretul de lege, care introduce „dispoziţii urgente în materie de imigraţie, protecţie internaţională şi complementară şi modifică articole (…) din Codul Penal”, instituie totodată noi mecanisme de primire şi integrare a imigranţilor.

Potrivit unui comunicat difuzat după reuniunea Consiliului de Miniştri, decretul exclude orice fel de sancţiuni la adresa ONG-urilor care salvează migranţi din Marea Mediterană „în cazul în care a existat comunicare cu centrul de coordonare (…) şi dacă se respectă indicaţiile autorităţii competente pentru căutarea şi salvarea (migranţilor) de pe mare”.

În schimb, sunt prevăzute sancţiuni „în cazul în care există raţiuni de ordin public şi de securitate sau de încălcare a normelor privind traficul ilicit de migranţi pe cale maritimă”. În astfel de situaţii se vor aplica „normele în vigoare în Codul Navigaţiei, care prevăd o pedeapsă de până la doi ani de închisoare şi o amendă cuprinsă între 10.000 şi 50.000 de euro” şi, prin urmare, „se elimină sancţiunile administrative anterioare”.

Legea lui Salvini interzicea bărcilor care salvau migranţi intrarea în apele teritoriale italiene şi introducea amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 de euro celor care nu respectau această normă.

„Decretele de insecuritate ale lui Salvini dispar. PD revine la civism şi la statul de drept. Dispare o ruşine, se reorganizează primirile pentru a promova integrarea şi a garanta primirea tuturor”, a declarat vicesecretarul PD, Andrea Orlando.

Reformarea legii securităţii şi a migraţiei era una dintre condiţiile puse de PD pentru a forma guvernul cu Mişcarea 5 Stele, după plecarea Ligii, în urmă cu un an.

Citeşte şi: Manifestanţii din Kîrgîzstan au pătruns în sediul puterii şi l-au eliberat pe fostul preşedinte – VIDEO

Când preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a promulgat legea polemică a lui Salvini, a făcut două amendamente într-o scrisoare trimisă preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, precum şi premierului Giuseppe Conte, şi a cerut o reformă.

Primul amendament impunea obligaţia de a salva persoanele de pe mare, iar cel de-al doilea se referea la amenda administrativă care putea ajunge până la un milion de euro pentru cei care salvau migranţi, amendă ce a fost ulterior redusă la un maxim de 50.000 de euro.