DISTRIBUIȚI
My Jewish Learning

Guvernul israelian celebrează miercuri seara, în Cisiordania ocupată, cea de-a 50-a aniversare de la începutul colonizării, provocând indignarea palestinienilor şi o controversă în Israel, informează AFP. 

Prezenţa premierului Benjamin Netanyahu şi a altor personalităţi politice este aşteptată la acest eveniment, prezentat ca ‘cea de-a 50-a aniversare de la eliberarea Iudeii-Samaria, văii Iordanului şi platoului Golan’.


Ideea-Samaria, referire la vechile regate antice evreieşti, este apelativul folosit de guvernul israelian pentru a desemna Cisiordania. Acest teritoriu este ocupat de armata israeliană după Războiul de Şase Zile din 1967. Platoul Golan, teritoriu sirian ocupat în acelaşi an, a fost de atunci anexat de Israel.

Ceremoniile ar urma să aibă loc în blocul de colonii din Goush Etzion, unde stânga israeliană atunci la putere a încurajat stabilirea primei colonii în Cisiordania, în septembrie 1967.

‘Festivităţile coloniştilor pe teritoriile noastre ocupate sunt inacceptabile’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei palestiniene, Nabil Abou Roudeina. ‘Facem apel urgent la Administraţia americană ca ea să facă să înceteze aceste provocări’, a mai spus el.

În acelaşi timp, preşedinta Curţii Supreme a Israelului, Miriam Naor, a devenit ţinta criticilor din partea forţelor de dreapta şi a lobby-ului coloniştilor pentru că a decis ca niciun reprezentant al acestei cele mai înalte instanţe judiciare israeliene să nu participe la festivităţi.

La rândul lor, ceri care critică evenimentul estimează că aceasta este prea marcat de ideologia dreptei naţionaliste aflate la putere. Ei subliniază folosirea cuvântului ‘eliberare’ pentru a desemna ceea ce palestinienii şi comunitatea internaţională califică drept ocupaţie.

Liderii de stânga, invitaţi la fel ca alţi şefi de partid, au anunţat că nu vor asista la festivităţi.

Circa 430.000 de colonişti trăiesc în Cisiordania alături de cei 2,6 milioane de palestinieni. Colonizarea, ilegală din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale, este considerată de o mare parte a comunităţii internaţionale unul dintre principalele obstacole pentru pacea dintre israelieni şi palestinieni.