DISTRIBUIȚI
Wikidata

Guvernul grec a supravieţuit vineri unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţia de stânga în parlament pe fondul scandalului interceptărilor telefonice ilegale care afectează de luni de zile imaginea prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, informează AFP, potrivit agerpres

Tabăra de dreapta a lui Mitsotakis a respins moţiunea de cenzură cu o majoritate de 156 de voturi din 300, în timp ce Atena este acuzată că a întreprins interceptări ilegale ale telefoanelor mobile ale unui lider politic deputat european, înalţi responsabili militari şi jurnalişti, cu ajutorul programului-spion Predator.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

În cursul unei dezbateri de trei zile şi într-o atmosferă politică agitată, liderul stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, dar şi comuniştii din KKE şi socialiştii din Pasok-Kinal au criticat puternic guvernul de dreapta, declarat responsabil de scandalul interceptărilor.

În condiţiile în care Grecia a intrat în pre-campanie electorală în vederea scrutinului legislativ ce ar urma să aibă loc până la sfârşitul lui iunie, dezbaterea parlamentară s-a transformat într-o confruntare virulentă între principalii doi rivali, Kyriakos Mitsotakis şi predecesorul său Alexis Tsipras, prim-ministru al Greciei în perioada 2015-2019.

Afacerea „obscură” a interceptărilor se află „în mâinile justiţiei”, a dat asigurări Kyriakos Mitsotakis în faţa deputaţilor, înainte de votul asupra moţiunii de cenzură.

El l-a acuzat pe Alexis Tsipras că „dezbină societatea” în vederea viitoarelor alegeri.

Partidul Noua Democraţie (ND), al cărui lider este premierul Mitsotakis, „este gata să păstreze torţa pentru un nou mandat” în timpul alegerilor viitoare, a subliniat el, evocând recente sondaje de opinie în care partidul său devansează Syriza cu cel puţin 6% în intenţiile de vot.

La rândul său, Tsipras l-a acuzat pe premier că este „creierul şi liderul unei reţele criminale” care a spionat numeroase personalităţi, un „scandal” ce va duce, potrivit lui, la „înfrângerea dreptei în următoarele alegeri”.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Cazul interceptărilor a căpătat amploare în iulie anul trecut, când deputatul european şi liderul partidului Pasok-Kinal, Nikos Androulakis, a dezvăluit că telefonul său mobil a făcut obiectul unei tentative de infectare cu programul-spion Predator.