DISTRIBUIȚI

Guvernul german consideră că este improbabil ca una din cele două conducte componente ale gazoductului Nord Stream 2 să fie neafectată de explozia din septembrie, transmite joi dpa, potrivit agerpres.

„Este foarte probabil ca acţiunea de sabotaj cu explozii puternice să fi avut un efect puternic asupra ambelor trasee de conducte şi de aceea accesibilitatea tehnică nu mai este garantată”, a răspuns executivul la o interpelare parlamentară din partea formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD).


Citeşte şi: Parlamentul sârb a votat un nou guvern – Black News

Exploziile de origine necunoscută de luna trecută au provocat patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică – două în apele suedeze şi două în cele daneze, reaminteşte dpa.

Gazele naturale compuse în mare parte din metan s-au scurs rapid, deşi prin niciunul din gazoducte nu se efectuau transferuri în momentul respectiv, în contextul confruntării energetice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Mulţi analişti au argumentat că exploziile au fost intenţionate, iar unii au afirmat că ar putea fi o acţiune a Rusiei.

Moscova a dezminţit implicarea în incident şi a sugerat că Statele Unite ar fi avut cel mai mult de câştigat de pe urma unui atac împotriva infrastructurii energetice.

Citeşte şi: Xi Jinping este dispus să coopereze cu SUA în interes reciproc – Black News

AfD a susţinut darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, după ce coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz a renunţat la proiect pentru a reduce dependenţa Germaniei de gazul rusesc.

Ca răspuns la interpelarea AfD, guvernul de la Berlin a arătat că Nord Stream 2 nu ar fi putut funcţiona nici dacă nu ar fi avut loc explozia, deoarece nu primise certificarea necesară, şi că gazoductul nu va fi utilizat nici în viitor.