DISTRIBUIȚI
dpa

Ţine de resortul şefilor de stat şi de guvern din cadrul Consiliului European să numească un nou şef al Comisiei Europene şi nu de guvernul naţional, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, respingând un apel anterior ca executivul de la Berlin să se implice în acest proces, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

Un fost lider al social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, declarase anterior că partidul său ar avea motive să se retragă din coaliţia de guvernare cu conservatorii Angelei Merkel dacă aceasta nu va asigura sprijinul cabinetului pentru ca Ursula von der Leyen să ocupe funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.


Citeşte şi: ‘OMUL lui Merkel’ va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, a declarat în cursul unei conferinţe de presă la Berlin: ‘Nu este rolul unui guvern naţional să facă o propunere către Parlamentul European, ci mai degrabă rolul Consiliului European’.

De altfel, însuşi cancelarul Angela Merkel s-a abţinut marţi de la votul pentru desemnarea compatrioatei sale la conducerea Comisiei Europene, explicând că a procedat astfel ‘din cauza unor reguli electorale germane’, potrivit AFP.

Citeşte şi: Charles Michel îi ia locul lui Tusk la conducerea Consiliului European

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentantă a popularilor europeni, a fost propusă marţi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar candidatura sa mai trebuie să fie aprobată de Parlamentul European printr-un vot cu majoritate simplă.