DISTRIBUIȚI
German Culture

Guvernul german a hotărât să amâne un vot asupra mult-lăudatului său program de investiţii pentru armata germană în valoare de 100 de miliarde de euro, au indicat surse citate luni de dpa, potrivit agerpres.  

Planul de investiţii, anunţat pe fundalul invaziei ruse din Ucraina, a fost scos, aparent, de pe agenda Bundestagului, conform acestor surse.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Membrii guvernului de coaliţie condus de cancelarul social-democrat Olaf Scholz „se ceartă între ei” în legătură cu acest plan, a declarat un responsabil al blocului opoziţiei conservatoare, Mathias Middelberg.

Conservatorii s-au implicat în negocierile privind planul de investiţii militare, întrucât va fi nevoie de acordul lor pentru amendarea Constituţiei, în vederea punerii în aplicare a acestuia.

„Este vorba de formularea amendamentului la legea fundamentală, dar şi de angajamentul faţă de obiectivul NATO de a investi 2% din PIB pentru apărare”, a menţionat Middelberg.

Guvernul de centru-stânga – la care iau parte social-democraţii, Verzii şi Partidul Liberal Democrat – a anunţat că intenţionează să investească 100 de miliarde de euro în modernizarea armatei germane, în următorii ani.

Întrucât banii urmează să provină integral din împrumuturi, neglijând practic limitele constituţionale ale îndatorării, politicienii vor să amendeze legea fundamentală a ţării. Or, pentru aceasta este nevoie de o majoritate de două treimi în Bundestag, de care coaliţia nu dispune singură, şi de aceea a lansat negocieri cu blocul conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aripa sa din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială).

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Negocierile „sunt un pic întârziate”, a spus liderul Verzilor, Omid Nouripour.

Conservatorii insistă în primul rând pe necesitatea unor clarificări legale în sensul că aceste fonduri speciale vor fi folosite exclusiv pentru dotarea armatei Bundeswehr şi nu pentru alte proiecte legate de apărare, mai scrie dpa.