DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul de Externe german a anunţat duminică închiderea ambasadei sale din Kabul, în timp ce capitala afgană este încercuită de combatanţii talibani, relatează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.  

„Condiţiile de securitate s-au deteriorat considerabil. Ambasada Germaniei la Kabul s-a închis din 15 august”, se poate citi pe site-ul internet al ministerului, care îi invită pe cetăţenii germani să părăsească Afganistanul.


Citește și : Primele efecte pozitive ale măsurilor lui Biden: A scăzut numărul copiilor care suferă de foame

Potrivit publicaţiei Bild am Sonntag, armata germană a luat decizia să trimită la Kabul avioane de transport A400M cu 30 de paraşutişti la bord pentru a evacua personalul ambasadei şi colaboratori afgani.

Ziarul citează surse neindentificate, potrivit cărora avioanele vor face naveta probabil spre şi dinspre capitala uzbekă Taşkent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că o misiune de evacuare a fost pregătită în timpul nopţii, dar a refuzat să comenteze informaţiile publicate de ziar.

Talibanii au intrat duminică în Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, iar un ministru al guvernului afgan a declarat că puterea va fi transferată unei administraţii interimare.

Aprobarea parlamentului german, necesară pentru o astfel de operaţiune militară, va putea fi dată după acţiune, dat fiind caracterul urgent al acestei misiuni, potrivit Bild.

Guvernul german declarase sâmbătă că armata se pregăteşte să scoată din Afganistan personalul ambasadei din Kabul şi colaboratori afgani, adăugând că operaţiunea ar fi mandatată de parlament.

Citește și : BBC denunţă o ‘atingere la libertatea presei’ după expulzarea uneia dintre corespondetele sale în Rusia