DISTRIBUIȚI
gregspurgin.com

Guvernul german a insistat vineri că va continua să considere ca inadmisibil un proces asupra unui presupus genocid comis cu peste un secol în urmă pe teritoriul unde se regăseşte astăzi statul Namibia, după ce două grupuri etnice africane au dat în judecată Germania la New York, relatează dpa.

Poziţia Berlinului se bazează pe „principiul imunităţii suverane”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, adăugând că un avocat a prezentat oficial poziţia Germaniei în cadrul unei audieri joi la New York. Scurta audiere s-a axat doar pe întrebări procedurale, potrivit agerpres.


Anterior, două termene de judecată au fost anulate din cauza refuzului autorităţilor germane de a trimite un reprezentant oficial la procesul de la New York. Ministrul de justiţie al landului Berlin, responsabil pentru gestionarea acţionării în judecată a guvernului german în străinătate, pur şi simplu nu a acceptat cererea.

Citește și : Donald Trump transmite de la Davos ‘sentimente călduroase’ naţiunilor africane

Purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert a subliniat la rândul său un aspect fundamental: recunoaşterea responsabilităţii istorice a Germaniei faţă de triburile Herero şi Nama.

Negocierile politice actuale dintre Germania şi Namibia sunt destinate să ajungă la o declaraţie comună.

Proiectele orientate spre viitor ar trebui să vizeze reconcilierea, o cultură a memoriei şi amintirea atrocităţilor, dar care să nu conducă la revendicări legale, a spus el.

O dată pentru o nouă rundă de negocieri nu a fost încă stabilită.

În discuţie sunt evenimentele din ceea ce era atunci Africa Germană de Sud-Vest – Namibia de astăzi – care a fost peste 30 de ani sub regimul colonial german. Soldaţii germani au zdrobit brutal rezistenţa populaţiei native, inclusiv prin genocidul împotriva triburilor Herero şi Nama.

Între 1904 şi 1908, în fosta colonie Africa Germană de Sud-Vest, soldaţii au ucis zeci de mii de localnici aparţinând triburilor Herero şi Nama, aminteşte Deutsche Welle.

Regimul colonial al Germaniei s-a încheiat în 1915 în mijlocul Primului Război Mondial.