DISTRIBUIȚI
EUROPOL

Guvernul german şi-a anunţat intenţia de a crea un ”sistem de alertă timpurie” pentru detectarea atacurilor cibernetice, după unul dintre cele mai ample atacuri de acest fel înregistrate în Germania şi care a vizat sute de politicieni, inclusiv pe cancelarul Angela Merkel, iar al cărui autor nu este altcineva decât un tânăr de 20 de ani ce pare că a acţionat singur şi motivat doar de furia sa faţă de politicieni, potrivit agerpres.

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a organizat marţi o conferinţă de presă la care, potrivit agenţiei EFE, a amintit de planurile sale ce privesc revizuirea legii securităţii informatice, crearea unui nou centru de coordonare în securitate cibernetică şi suplimentarea personalului instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

”Trebuie să stabilim un sistem de alertă timpurie”, a indicat Seehofer, după ce autorul atacului cibernetic a dezvăluit pe internet pe tot parcusul lunii decembrie datele personale a sute de persoane publice.

Ministrul german de interne i-a avut alături la conferinţa de presă pe preşedintele Oficiului Federal pentru Investigaţii Penale (BKA), Holger Munch, şi pe preşedintele Oficiului Federal pentru Securitate Informatică (BSI), Arne Schonbohm, care însă au evitat să dea detalii despre cum ar putea funcţiona sistemul de alertă evocat de Seehofer.

Acesta din urmă a precizat însă că în prima jumătate a anului în curs guvernul de la Berlin va avea pe masă reforma legii privind securitatea informatică şi în curând va deveni operaţional ”Centrul de Apărare Cibernetică Plus”, destinat coordonării diferitelor organisme implicate în securitatea informatică. De asemenea, personalul BSI va fi suplimentat anul acesta cu circa 350 de posturi, iar cel al BKA cu circa 1.800 în următorii ani, dintre care 160 de posturi vor fi dedicate securităţii cibernetice.

În urma criticilor privind reacţia lentă şi lipsa de transparenţă în abordarea acestui atac cibernetic, Seehofer a susţinut că ministerul său a acţionat ”corect”. ”În chestiunile majore ne facem datoria”, a spus el, atenţionând că în mediul informatic nu se poate promite ”securitate totală”.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Potrivit BKA, tânărul german în vârstă de 20 de ani arestat în cadrul anchetei asupra atacului cibernetic de amploare care a vizat sute de politicieni germani a acţionat solitar, motivat de furia faţă de declaraţiile unor politicieni, jurnalişti şi altor personaje publice. ”Până în prezent, ancheta nu a relevat nicio dovadă a implicării unei terţe părţi. În motivarea sa, acuzatul a declarat că a acţionat fiind enervat de declaraţiile publice făcute de politicienii, jurnaliştii şi personajele publice respective”, arată poliţia germană.