DISTRIBUIȚI
Bundesregierung

Guvernul german a condamnat luni comportamentele ‘inacceptabile’ din timpul unei manifestaţii desfăşurate sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor destinate combaterii epidemiei de COVID-19 în ţară, informează AFP, scrie agerpres.

‘Manifestaţiile paşnice sunt importante’, dar ‘imaginile pe care le-am văzut în weekend sunt inacceptabile’ şi ‘comportamentul multor manifestanţi nu a fost deloc justificat’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a cancelariei, Ulrike Demmer, evocând ‘încălcarea masivă’ a regulilor de igienă.


Citește și : Cifrele dezastrului sanitar în Iran: O persoană moare de COVID-19 la fiecare şapte minute!

Mai multe mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în capitala germană pentru a cere ridicarea măsurilor instituite de guvern pentru a combate epidemia de COVID-19, înainte de a fi dispersate de poliţie.

Manifestanţii, care nu au respectat de regulile de protecţie, ‘au abuzat de bunul preţios al libertăţii de a manifesta’, a declarat Demmer, în timp ce manifestaţia a suscitat o vie dezbatere în Germania.

Estimaţi la un număr de circa 20.000 de către poliţie – participanţii la acest marş heteroclit – reunind ‘gânditori liberi’, militanţi antivaccin, adepţi ai teoriei conspiraţiei cu privire la COVID-19 şi simpatizanţi ai extremei drepte – s-au adunat pentru o zi de mobilizare sub lozinca ‘Sfârşitul pandemiei – Ziua libertăţii!’

Purtătoarea de cuvânt a cancelariei germane a condamnat ‘declaraţiile care aduc atingere demnităţii umane’ şi obstrucţionarea ‘activităţii presei’ de către unii participanţi.

Citește și : Jean Castex le cere francezilor să ramâne vigilenți: ‘COVID-19 nu este în vacanță’

După mai multe atenţionări din partea forţelor de ordine care au cerut respectarea regulilor de distanţare de către participanţi, scutierii au trecut la dispersarea mulţimii, punând capăt marşului.

Potrivit poliţiei, 45 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi în cursul manifestaţiei de sâmbătă la Berlin.

Germania a raportat până în prezent 9.200 de decese provocate de COVID-19, iar autorităţile sunt alarmate din cauza unei reluări lente a creşterii numărului noilor infecţii în ultimele zile.