DISTRIBUIȚI

Guvernul francez a anunţat marţi deschiderea unei „misiuni de inspecţie” asupra practicilor ilicite din Franţa în materie de adopţie internaţională, concluziile fiind aşteptate în şase luni, informează AFP, potrivit agerpres.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, şi secretarul de stat pentru problemele copiilor, Charlotte Caubel, au sesizat Inspecţia Generală pentru Afaceri Externe (IGAE), Inspecţia Generală a Justiţiei (IGF) şi Inspecţia Generală pentru Afaceri Sociale (IGAS) în legătură cu practicile ilicite în materie de adopţie internaţională, potrivit unui comunicat.


Citeşte şi: Coreea de Nord califică drept nefondate acuzaţiile SUA că ar furniza armament Rusiei – Black News

Rezultatul acestor anchete „este aşteptat în şase luni”, precizează comunicatul.

Obiectivul este de a „identifica practicile ilicite care au avut loc în trecut pentru a evita ca acestea să se repete” şi de a „veni cu un răspuns la întrebările celor adoptaţi”, precizează comunicatul.

Asociaţii ale unor copii adoptaţi anterior punerii în aplicare a Convenţiei de la Haga din 1993 şi înfiinţării Agenţiei Franceze pentru Adopţie în 2005 „au susţinut că adopţiile organizate în trecut ar fi putut fi neregulamentare sau chiar ilegale”.

Citeşte şi: Germania îşi dublează finanţarea pentru protecţia pădurilor la nivel global – Black News

Adopţia internaţională s-a dezvoltat puternic în anii 1950 şi a culminat în 2005, odată cu sosirea în Franţa a peste 4.000 de copii veniţi din străinătate, potrivit datelor guvernului francez. De atunci, numărul de adopţii a înregistrat o scădere importantă, ajungând de la 4.136 în 2005 la numai 421 în 2019.

După reforma în domeniul adopţiilor votată la începutul acestui an în Franţa, este obligatoriu ca demersurile francezilor pentru adopţie internaţională să fie supervizate de un organism autorizat pentru adopţie sau de Agenţia Franceză pentru Adopţie.