DISTRIBUIȚI

După opt luni de criză în spitalele publice franceze, guvernului Franţei a dezvăluit miercuri un „plan de urgenţă” ce presupune prime pentru personal, un buget suplimentar de 1,5 miliarde de euro şi preluarea a 10 miliarde din datorii pentru următorii trei ani, informează AFP, potrivit agerpres.

„Angajaţii din sănătate nu mai pot (…). I-am auzit”, a declarat premierul francez Edouard Philippe, în timpul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii. Pentru a „reda oxigenul acestei comunităţi” de oameni ce îi îngrijesc pe alţii, guvernul va debloca „mijloace considerabile”, a adăugat el.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic pe coasta Mexicului

Protestul a pornit de la serviciile de urgenţă, supraîncărcate de ani de zile, care au declanşat o grevă în urmă cu opt luni la Paris. Ulterior, mişcarea s-a propagat în toată Franţa, incluzându-i pe infirmieri, epuizaţi de lipsa de mijloace şi de recunoaştere. Mii de medici, infirmieri sau ajutoare de infirmieri şi-au manifestat furia pe întreg teritoriul Franţei, la 14 noiembrie.

Ca răspuns, guvernul s-a decis în final să-şi desfacă punga. Premierul a anunţat miercuri că toate cele 400 de milioane de euro credite îngheţate la începutul anului vor fi deblocate „integral” în următoarele zile.

Vezi şi: 25 de migranţi clandestini au fost găsiţi pe un feribot, ascunşi într-un container frigorific – VIDEO

Bugetul spitalelor va fi astfel majorat cu 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani, începând cu o creştere de 300 de milioane din 2020. Statul va prelua de asemenea 10 miliarde de euro din datoriile spitalelor (circa 30 de miliarde în total) în decurs de trei ani, pentru a uşura povara dobânzilor de împrumut.

Considerat multă vreme unul dintre cele mai performante din lume, sistemul de sănătate francez pare să-şi fi atins limitele, în pofida faptului că Franţa alocă pentru sănătate o sumă mai mare decât cea medie la nivelul celor 15 ţări cele mai dezvoltate din UE, de 12% din PIB în 2016, comparativ cu 10% în medie.