DISTRIBUIȚI
iStock

Guvernul estonian a anunţat joi un proiect de lege care prevede ridicarea monumentelor sovietice din spaţiile publice ale ţării, estimând că acestea incită la ură în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.

Parlamentul din Letonia, o altă ţară baltică, a adoptat deja o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice din ţară până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul acestei ţări.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

Estonia şi Letonia au ambele importante comunităţi rusofone care sunt uneori în dezacord cu guvernele naţionale.

„Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie retrase din spaţiul public”, a declarat, într-un comunicat, ministrul estonian al culturii, Piret Hartman.

Data votului asupra acestui proiect de lege în Parlament nu este încă stabilită. Estonia a distrus deja numeroase monumente sovietice după ce a ieşit din Uniunea Sovietică, în 1991.

Ea a decis să demonteze restul monumentelor după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, un conflict în care Tallinnul s-a poziţionat de partea Kievului.

Relaţiile între Moscova şi statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – s-au degradat în cursul ultimilor ani, alimentate de tensiunile sporite între Rusia şi Occident.

În contextul în care data limită pentru retragerea monumentelor sovietice din Letonia se apropie, Rusia a anunţat joi că l-a convocat pe ambasadorul leton la Moscova.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

 

Ministerul rus de Externe a explicat că a făcut acest lucru „pentru a protesta împotriva politicii vandalismului de stat în curs în Letonia prin dezafectarea monumentelor comemorative sovietice”.